Foto: AP/Scanpix
Indijas Utarakhandas štatā, kur plūdu un zemes noslīdējumu dēļ dzīvību zaudējuši vairāk nekā 800 cilvēku, sākta bojāgājušo masveida kremēšana, vēsta raidsabiedrība BBC.

Tempļa pilsētā Kedārnāthā kremēti jau aptuveni 200 ķermeņi. Tikmēr glābēji cenšas atbrīvot tūkstošiem cilvēku, kas 11 dienas pēc spēcīgo plūdu sākšanās joprojām ir iesprostoti Himalaju kalnos.

Gandrīz 100 000 cilvēku jau ir evakuēti, bet armijas helikopteri turpina lidojumus, lai atpestītu kalnainajā reģionā ieradušos svētceļniekus un tūristus, kuri nonākuši lamatās sagrautu tiltu, ceļu un zemes noslīdējumu dēļ. Zem dubļu masām varētu atrasties vēl daudzi bojāgājušie, paredz glābēji.

Trešdien 20 cilvēki gājuši bojā, kad avarēja glābēju helikopters. Karavīri avārijas vietu sasnieguši ceturtdien un ziņo, ka pieci no bojāgājušajiem ir apkalpes locekļi.

Palīdzības organizācijas brīdina par slimību izplatīšanās draudiem pagaidu nometnēs, kur apmetušies evakuētie cilvēki.

Jau vēstīts, ka plūdus izraisīja 80 gados stiprākās musonu lietusgāzes, kas piedevām sākušās agrāk nekā parasti. Uz Utarakhandas štata tempļiem katru vasaru dodas tūkstošiem hinduistu svētceļnieku. Parasti tie atgriežas pirms musonu lietus sezonas sākuma, kas pārsvarā sākās jūlijā, skaidro BBC.

Musonu lietus sezona, kas ilgst līdz septembrim, ir ļoti nozīmīga Indijas lauksaimniecībai.

Varas iestādes jau nedēļas sākumā, gatavojoties upuru masu kremācijai, uz Kedārnāhtas pilsētiņu sāka nogādāt malku, degvielu un garīdzniekus.

Pie Kedārnāthas tempļa ir sakrauti upuru līķi, daudzi no kuriem ir sākuši sadalīties, ziņoja policija. Neidentificētos ķermeņus fotografē un paņem DNS paraugus. Ķermeņus paredzēts sadedzināt līdz sestdienai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!