Foto: Sputnik/Scanpix
Indijā izcēlies skandāls par skolas mācību grāmatu, kurā iekļauts eksperiments ar kaķēna nosmacēšanu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Mācību grāmatā, kas tiek izmantota simtiem privāto skolu, iekļauts zinātnisks eksperiments ar kaķēnu izmantošanu. Tajā bērniem izklāstīts, ka mazus kaķēnus jāievieto divās kastēs – vienā no kurām izveidotas gaisa atveres, bet otrā nē.

"Aizver kastes. Pēc kāda laika atver kastes. Ko tu redzi? Kaķēns kastē bez caurumiem ir miris," esot teikts eksperimenta aprakstā. Eksperimenta mērķis ir nodemonstrēt bērniem, cik svarīgs dzīvībai ir gaiss.

Pēc dzīvnieku tiesību aktīvistu un vecāku saceltā skandāla daudzas skolas grāmatas lapu ar šo eksperimentu ir izgriezušas. Tikmēr grāmatas izdevējs apsolījis, ka koriģētajā izdevumā šāds uzdevums vairs neparādīsies.

"Pirms pāris mēnešiem mums zvanīja vecāki un pieprasīja izņemt šo tekstu no grāmatas, jo tas var kaitēt bērniem. Mēs atsaucām grāmatu no mūsu izplatīšanas kanāliem un nākamgad izdosim rediģētu versiju," norādīja "PP Publications" pārstāvis Parvešs Gupta.

Par eksperimentu sašutušie indieši savu neapmierinātību pauduši arī sociālajos tīklos. "Persona, kas izdomāja šādu eksperimentu, pati būtu jāieliek kastē dzīvnieku vietā. Muļķi!" ierakstījis kāds tvitera lietotājs.

"Tas ir stulbi, bet, aprakstot šādu eksperimentu, viņi pakļāva briesmām bērnu un dzīvnieku dzīvības," aģentūra AFP citē Indijas Dzīvnieku aizsardzības federācijas pārstāvi Vidi Mattu. Nav gan zināms, vai kāds ir mēģinājis atkārtot šo uzdevumu, viņa atzīst.

Šī nav pirmā reize, kad Indijas mācību grāmatu saturs izraisījis skandālu, atgādina BBC.

2014. gadā uzmanības centrā nonāca kāda mācību grāmata Gudžarātas štatā. Tajā bija apgalvots, ka Japāna Otrā pasaules kara laikā ir nometusi divas atombumbas uz ASV.

Tikai nedēļu vēlāk skandāls izcēlās par mācību grāmatu Mahārāštras štatā. Šajā darbā bija teikts, ka "neglītu" un ar fiziskiem defektiem esošu līgavu dēļ pieaug līgavaiņu ģimeņu pieprasītā pūra apjoms.

2012. gadā 11 gadus veciem bērniem paredzētā grāmatā skaidrots, ka cilvēki, kas ēd gaļu, "šmaucas, melo, nepilda solījumus, ir negodīgi, lieto nepieklājīgus vārdus, zog, kaujas, kļūst vardarbīgi un pastrādā dzimumnoziegumus".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!