Foto: AFP/Scanpix

Augsta ranga Indijas un Pakistānas amatpersonas pirmdien sāk sarunas par strīdīgo Siačenas ledāju, kuru abas puses uzskata par savu teritoriju, vēsta raidsabiedrība BBC.

Abas valstis uz ledāja ir izvietojušas tūkstošiem karavīru. Siačenas ledājs ir zināms kā pasaulē augstākais kaujas lauks – karavīri ir izvietoti līdz 6700 metriem virs jūras līmeņa. Vairāk karavīru šeit ir gājuši bojā skarbo laika apstākļu dēļ nekā kaujās.

Nesen Pakistānas armijas komandieris paziņoja, ka abām pusēm būtu jāizved karavīri no šīs teritorijas. Tas notika pēc tam, kad 139 cilvēku, kuru skaitā 125 Pakistānas karavīri gāja bojā lavīnā.

Tomēr nevajadzētu cerēt uz lielu progresu konflikta risinājumā, uzsvēris Indijas aizsardzības ministrs Aks Antonijs. "Negaidiet nekādus dramatiskus paziņojumus vai lēmumus jautājumā, kurš mums ir ļoti svarīgs, sevišķi nacionālās drošības kontekstā. Jūs nesagaidīsiet dramatiskus paziņojumus pēc vienas diskusijas," ministrs pastāstīja žurnālistiem.

Ledājs atrodas strīdīgajā Kašmiras teritorijā, par kuras piederību abas valstis strīdas kopš 1947. gada. Nespēja panākt diplomātisku vienošanos jau divas reizes ir izraisījusi kara stāvokli starp Indiju un Pakistānu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!