Foto: AFP/Scanpix
Indija ceturtdien veikusi veiksmīgu izmēģinājumu tālas darbības rādiusa raķetei, kurai var pievienot vienu tonnu smagu kodolgalviņu un kas var sasniegt Ķīnu un Eiropu, liecina vietējās televīzijās pārraidītie videomateriāli un amatpersonu teiktais.

17 metrus garā raķete "Agni V", kas spēj sasniegt vairāk nekā 5000 kilometrus lielu attālumi tika palaista pulksten 8.05 pēc vietējā laika (5.35 pēc Latvijas laika) no izmēģinājumu lauka Indijas austrumu Orisas štatā, paziņoja raķetes izstrādātājs Indijas Aizsardzības pētījumu un attīstības organizācija.

"Paziņoju par veiksmīgu "Agni V" palaišanu," televīzijas kanālam NDTV teica organizācijas vadītājs Vijajs umars Sarasvats, uzsverot, ka raķetes palaišana nozīmē "vēstures rakstīšanu un padarot mūsu valsti lepnu raķešu tehnoloģiju jomā".

"Pašlaik mums ir raķetes, ko nespēj pārspēt lielākā daļa pasaules," viņš norādīja.

"Tā ir izpildījusi visus raķetes uzdevumus," teica kāda cita augsta ranga amatpersona raķetes palaišanas vietā, uzsverot, ka "tā sasniedza mērķi ar ļoti labu precizitāti".

Lai gan iepriekš tika ziņots par Indijas raķetes izmēģinājumu, tas neizpelnījās plašu kritiku Rietumvalstīs, bet Ķīna uzņēma šo vēsti ar neapmierinātību.

"Rietumi izvēlas pievērt acis uz Indijas necieņu pret kodolieroču un raķešu kontroles līgumiem," pirms raķetes palaišanas norādīja laikraksts "China's Global Times". Raķetes palaišana slikto laikapstākļu dēļ tika atlikta par vienu dienu.

Indija nav parakstījusi kodolvalstu līgumu par kodolieroču nevairošanu, bet tās arsenālam ir faktiska likumība, ko paredz 2008.gadā noslēgtā vienošanās ar ASV.

NATO trešdien paziņoja, ka Indijas plāni neapdraud starptautisko drošību.

Indija uzskata, kā tās 50 tonnas smagā "Agni V" ir lielākais solis centienos kļūt par reģionā lielvaru un kaut nedaudz samazināt milzīgo atšķirību ar Ķīnas tehnoloģiski attīstītajām raķešu sistēmām.

Veiksmīgs raķetes izmēģinājums ļauj Indijai sevi pieteikt valstu klubā, kurām ir starpkontinentu ballistiskās raķetes, kas spēj pievārēt līdz pat 8000 kilometriem.

Pašlaik šādas raķetes oficiāli ir vien piecām ANO Drošības padomes loceklēm - ASV, Francijai, Krievijai, Ķīnai un Lielbritānijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!