Foto: AP/Scanpix/LETA

Vētra nopostījusi divus ikoniskā Tadžmahala mauzoleja minaretus Agrā, Indijā, kuri atradušies pie dažādu ieeju vārtiem, ceturtdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Amatpersonas medijiem atklājušas, ka vēja ātrums sasniedzis 36 metrus sekundē lielu ātrumu. Tas izrādījies gana, lai sagrautu vairākus četrus metrus augstos pīlārus. Savukārt četri garākie minareti, kas ieskauj galveno celtni, palikuši neskarti.

BBC atzīmē, ka 17. gadsimtā celtais mauzolejs pulcē apmēram 12 000 apmeklētāju dienā, kā arī ir viens no pasaulē populārākajiem tūristu apmeklējumu objektiem.

Viens no vētras nopostītajiem minaretiem atradies pie karaliskajiem vārtiem, kur tūristi parasti gūst savu pirmo iespaidu par pieminekli. Otrs nogāzies pie dienvidu vārtiem.

Amatpersonas apliecinājušas, ka tūlītēji sākti restaurācijas darbi, lai atjaunotu bojātās būves.

BBC atzīmē, ka imperators Šahs Džahāns uzbūvējis Tadžmahalu savas sievas karalienes Mumtāzas Mahālas piemiņai. Pieminekļa kompleksa galvenā celtne veidota no baltā marmora kupoliem un minaretiem, kas inkrustēti ar pusdārgakmeņiem un rotāti dažādiem grebumiem. Tā tiek uzskatīta par labāko mogulu mākslas piemēru Indijā.

Pēdējos gados šis piemineklis pārcietis dažādus bojājumus. Valsts pieminekļu uzraugi janvārī brīdināja, ka Tadžmahals laika gaitā zaudēs spīdumu un tā struktūra tiks bojāta, jo Agrā arvien palielinās piesārņojuma līmenis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!