Foto: Imago/Scanpix/LETA

Zibens spēriens svētdien Indijas pilsētā Džajpurā nogalinājis 16 cilvēkus, kuri lietus laikā uzņēma selfijus tūristu iecienītā skatu tornī 12. gadsimta cietoksnī, vēsta raidsabiedrība BBC.

Vairums bojāgājušo ir jauna gadagājuma cilvēki, norāda policija. Pavisam zibens spēriena brīdī tornī un uz cietokšņa sienas atradušies 27 cilvēki, no kuriem daži incidenta brīdī lēkuši zemē.

Zibens spērieni nogalinājuši cilvēkus arī citur Indijā. Oficiālā statistika liecina, ka ik gadu valstī no zibens iet bojā aptuveni 2000 cilvēku.

41 cilvēks nedēļas nogalē gājis bojā no zibens Utarpradēšas štatā, vēl deviņi cilvēki gājuši bojā Radžastānas štatā, kurā atrodas Džajpura. Vismaz septiņi cilvēkus zibens nospēris Madjha Pradēšas štatā.

Liels bojāgājušo skaits Utarpradēšas un Madhja Pradēšas štatos tiek skaidrots ar lielu lauksaimniecībā un celtniecībā nodarbināto ļaužu skaitu, kas strādā zem klajas debess.

Indijā no jūnija līdz septembrim ilgts musonu sezona, ko pavada bagātīgas lietavas. Indijas Meteoroloģiskā departamenta dati liecina, ka zibens upuru skaits kopš 1960. gadiem valstī ir dubultojies. Meteorologi par vienu no šī pieauguma faktoriem uzskata klimata pārmaiņas. Kopš deviņdesmito gadu vidus zibens upuru skaits ir pieaudzis par 30 – 40%.

Vairāk bojāgājušo ir apvidos, kur ir mazāk koku.

Zibens laikā eksperti iesaka meklēt patvērumu lielās ēkās vai automašīnās, kā arī iet prom no atklātām vietām un kalnu virsotnēm. Nav ieteicams palikt zem augstiem vai vientuļiem kokiem. Esot ūdenī, maksimāli ātri jānokļūst krastā un prom no atklātām plašām pludmalēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!