Pretrunīgi vērtētajam indiešu garīgajam guru, kuru tiesa piektdien atzina par vainīgu izvarošanā un kura atbalstītāji ielās sāka grautiņus, pirmdien piespriesti 20 gadi ieslodzījumā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Kad pašpasludinātais svētais Gurmets Rams Rahims Singhs pagājušajā nedēļā tika atzīts par vainīgu divu savas sektas sekotāju izvarošanā, tūkstošiem viņa atbalstītāju Pančkulas ielās sāka grautiņus un sadursmes ar policiju, kurās gāja bojā aptuveni 38 cilvēki.

Jau sagaidot pirmdienas lēmumu, vairākās Pendžābas un Harjānas štata vietās tika ieviesta komandantstunda, bet galvaspilsētā Deli policija atradās paaugstinātas gatavības režīmā.

Armijai dots rīkojums būt gatavībā, bet policijai atļauts atklāt uguni nepieciešamības gadījumā. Jau pirms tiesas sprieduma paziņošanas guru atbalstītāji aizdedzinājuši automašīnu, ziņo vietējie mediji.

Singha advokāti komanda jau ir paziņojusi, ka tiesas lēmumu pārsūdzēs. Savukārt prokuratūra, kas aicināja kungam piespriest mūža ieslodzījumu, varētu pieprasīt smagāku sodu, tiek spriests medijos.

50 gadus vecais guru pirmdien netika vests uz tiesu, lai noklausītos spriedumu. Tā vietā tiesnesis ieradās cietumā Harjānas štata Rohtakas pilsētiņā.

Foto: AP/Scanpix

Ieslodzījuma iestāde Singha dēļ ir pārvērsta cietoksnī un žurnālistiem aizliegts tam pietuvoties tuvāk par 1,5 kilometriem. Harjānas štatā policija un armija slēgusi vairākus ceļus.

Domājams, ka desmitiem tūkstoši guru atbalstītāju joprojām atrodas viņa vadītās sektas milzu kompleksā ar skolām, slimnīcām un kinoteātri Sirsā. Ārpus kompleksa izvietoti drošības spēki.

50 gadus vecais guru Singhs, kuram esot ap 60 miljoniem sekotāju visā pasaulē, atzīts par vainīgu divu sieviešu izvarošanā savas sektas "Dera Sača Sauda" mītnē 2002. gadā.

Sektu Singhs vada no 23 gadu vecuma. Viņš arī uzstājas rokkoncertos, spēlē filmās un viņam pat ir sava produktu līnija. Sava ārēja izskata un apģērba dēļ viņš ir zināms kā "rokzvaigzne baba" un "spīguļu guru".

Pret Singhu jau iepriekš ir notikušas izmeklēšanas aizdomās par slepkavību un izvarošanām. Tāpat viņš apsūdzēts par to, ka spiedis sekotājiem veikt kastrāciju, lai "pietuvotos dievam".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!