Foto: AFP/Scanpix

Indijas okeāna dienvidu daļā pēc vairākiem mēnešiem atsākta martā pazudušās Malaizijas lidsabiedrības "Malaysia Airlines" reisa MH370 lidmašīnas meklēšana, vēsta raidsabiedrība BBC.

Ar īpašām tehnoloģijām aprīkots kuģis "GO Pheonix" pirmdien ieradies attālajā Indijas okeāna rajonā aptuveni 1800 kilometrus no Austrālijas rietumu krastiem, kur, domājams, lidmašīna ir iekritusi ūdenī.

Kuģis vilks zemūdens sensorus, lai meklētu aviācijas degvielas pēdas, kā arī izmantos hidrolokatorus un videokameras. Malaizijas nolīgtajam kuģim vēlāk oktobrī pievienosies vēl divi Nīderlandes kompānijas "Fugro" kuģi. Operācija varētu ilgt vismaz gadu, norāda BBC.

Iepriekš lidmašīnas meklēšana pārtraukta pirms četriem mēnešiem, lai detalizēti kartētu 110 000 kvadrātkilometru plašo jūras gultnes reģionu, kur varētu būt iekritusi lidmašīna.

Reisa MH370 lidmašīna "Boeing 777" ar 239 cilvēkiem uz klāja 8. martā devās ceļā no Kualalumpuras uz Pekinu, kad pazuda no radaru ekrāniem. Izmeklēšanā noskaidrots, ka lidaparāts radikāli mainījis kursu.

Balstoties uz satelītu un pieejamajiem lidojuma datiem, speciālisti aprēķinājuši, ka lidaparāts, beidzoties degvielai, iekritis Indijas okeānā uz ziemeļrietumiem no Austrālijas pilsētas Pērtas. Tiek uzskatīts, ka lidmašīna avārijas brīdī lidojusi autopilota režīmā.

Līdz šim nav izdevies atrast nekādas liecības par precīzu lidaparāta atrašanās vietu, lai gan tika sākta masīva jūras un gaisa meklēšanas operācija. Tāpat nav zināms, kas īsti noticis uz klāja un kāpēc mainīts lidojuma kurss.

Vēstīts, ka MH370 pazušana nav vienīgā šogad notikusī aviokatastrofa, kas piemeklējusi lidsabiedrību "Malaysia Airlines". Jūlijā virs Ukrainas austumiem noteikta reisa MH17 lidmašīna.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!