Indijas okeānā apvidū, kas atrodas pat tuvāk Indijai nekā Somālijai, pirāti nolaupījuši zem Panamas karoga reģistrētu tankkuģi "Hannnibal II", pavēstīja Eiropas Savienības (ES) pirātisma apkarošanas flotiles (EU NAVFOR) amatpersona.

24 105 tonnu tankkuģis bija ceļā uz Suecas kanālu no Pasirpudanas Malaizijā, kur tika uzņemta augu eļļas krava, kad tam ceturtdienas pirmajās stundās uzbruka pirāti.

Kuģa kapteinis ziņojis, ka uzbrukums noticis "apvidū, kas atrodas kādas 860 jūras jūdzes no Somālijas pussalas, un tas ir ievērojami tuvāk Indijai nekā Somālijai," teikts NAVFOR paziņojumā.

Kuģa komandā ir 23 Tunisijas jūrnieki, četri filipīnieši, horvāts, gruzīns, krievs un marokānis.

Mazāk nekā triju mēnešu laikā pirāti nolaupījuši kuģus ar teju 100 jūrniekiem un pasažieriem. Kopumā pirātu gūstā patlaban atrodas vismaz 438 jūrasbraucēji un 20 kuģi, liecina Starptautiskās Jūrniecības organizācijas apkopotie dati.

Izpirkuma maksu apjoms, ko pirāti saņem ik gadu, sasniedzis vairākus simtus miljonus dolāru, ANO Drošības padomē sacīja šīs starptautiskās organizācijas ģenerālsekretāra vietnieks politikas jautājumos Lins Pasko.

"Pirātisms ir draudi, kas apsteidz starptautiskās sabiedrības centienus tos apturēt," sacīja Pasko. "Pirāti uzņemas lielāku risku un pieprasa lielāku izpirkuma maksu."

Pirāti pagājušajā nedēļā pārdroši uzbrukuši Spānijas karakuģim, kas eskortēja pārtikas piegāžu kuģi. Jūras laupītāji uzbrukumā izmantojuši kravas kuģi, kuru bija nolaupījuši pirms mēneša, sacīja Pasko.

Nedēļas nogalē pirāti paziņoja, ka par Dienvidkorejas supertankkuģa atbrīvošanu saņēmuši rekordaugstu izpirkuma maksu - deviņus miljonus dolāru (4,5 miljonus latu).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!