Foto: EPA/Scanpix/LETA

Indijas Kašmiras reģionam atņemta autonomija, lai atbrīvotu to no "terorisma un separātisma", ko iedrošināja Pakistāna, ceturtdien paziņoja Indijas premjerministrs Narendra Modi.

Izsakoties pirmo reizi par Kašmiras īpašā statusa atcelšanu, Modi uzstāja, ka valdība pieņēmusi "vēsturisku lēmumu".

"Draugi! Mēs pilnībā ticam, ka šajā jaunajā sistēmā spēsim atbrīvot Džammu un Kašmiru no terorisma un separātisma," sacīja Modi. "Man ir ticība, ka Džammu un Kašmiras tauta pēc separātisma sakaušanas dosies uz priekšu ar jaunām cerībām un ilgām."

Pakistāna izmantoja Kašmiras īpašo statusu "kā ieroci pret mūsu tautu, lai dažos cilvēkos uzkurinātu kaislības" pret Indijas valsti, sacīja Modi.

Kopš pirmdienas Kašmirā ir atslēgts internets un nav telefona sakaru, kā arī noteikta komandanta stunda, varasiestādēm bažījoties, ka lēmuma paziņošana par autonomijas atcelšanu var izsaukt nekārtības.

Īpašais statuss "nav devis neko citu, kā terorismu, separātismu, nepotismu un lielu korupciju", norādīja premjerministrs.

Modi sacīja, ka respektē opozīcijas politiķus un pazīstamos Kašmiras sabiedrības pārstāvjus, kas pauduši iebildumus pret valdības radikālajām metodēm.

"Es vēlos sniegt garantijas Džammu un Kašmiras kolēģiem, ka lietas lēnām atgriezīsies normālās sliedēs un viņu problēmas mazināsies," paziņoja Modi.

Saspringtā situācija izveidojusies tikai dažas dienas pirms musulmaņu svētkiem "Eid al-Adha", un Modi norādīja, ka Kašmiras iedzīvotājiem nebūs nekādu sarežģījumu, lai viņi varētu svinēt šos svētkus.

Jau ziņots, ka Indijas valdība pirmdien atcēla Kašmiras īpašo statusu un pieņēma lēmumu par štata sadalīšanu. Pirmdien Kašmirā arī sākās vietējo politiķu aizturēšana.

Indijas parlaments otrdien apstiprināja valdības soļus, atceļot Indijas konstitūcijas 370.pantu, kas piešķīra Kašmirai īpašu statusu un zināmu autonomiju.

Daļu Kašmiras, kur vairākums iedzīvotāju ir musulmaņi, kontrolē Indija, daļu - Pakistāna, bet kā Deli, tā Islamabada pretendē uz visu Kašmiras teritoriju. Kopš 1947.gada, kad beidzās Lielbritānijas koloniālā pārvalde, šīs teritorijas dēļ starp abām valstīm izcēlušies divi kari.

Indijas konstitūcijas 370.pants deva tiesības reģionam uz savu atsevišķu konstitūciju, karogu un neatkarību lēmumu pieņemšanā visās jomās, izņemot aizsardzību, ārlietas un sakarus. Šis pants aizliedza Indijas pilsoņiem no citām valsts daļām apmesties uz pastāvīgu dzīvi Kašmirā, iegādāties tur nekustamos īpašumus, ieņemt valsts amatus un saņemt stipendijas studijām.

Parlaments arī pieņēma likumu par Džammu un Kašmiras štata reorganizēšanu, kā rezultātā tas tiks sadalīts divās teritorijās: Džammu un Kašmirā, kur būs vēlēta likumdevēja iestāde, un Ladākhā, ko pārvaldīs centrālā valdība.

Līdz šim štatu veido trīs teritorijas: Džammu, kur vairākums iedzīvotāju ir hinduisti, Kašmira, kur iedzīvotāju vairākumu veido musulmaņi, un Ladākha, kur vairākums ir budisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!