Kaut arī Indija ir atvērta sarunām ar Pakistānu, tomēr nozīmīgs progress dialogā iespējams vienīgi tad, ja Islamabada apturēs valsts teritorijā darbojošos "terora mašīnu", piektdien sacīja Indijas premjerministrs Manmohans Singhs.

Premjers uzsvēra, ka viņš pilnīgi noteikti iestājas par dialogu ar Pakistānu, tomēr Islamabada nedrīkst pieļaut, ka tās kontrolē esošā teritorija "tiek izmantota terorismam pret Indiju".

"Lai nozīmīgs dialogs varētu virzīties uz priekšu, Pakistānai ir jāpakļauj kontrolei terora mašīna," uzrunājot parlamentu, sacīja premjers.

Singha spriedumi izskan dienu pēc tam, kad Pakistāna pieteica savu plānu, kā sarunas ar Indijas politisko vadību būtu atdzīvināmas, un mudināja Deli uz šiem ierosinājumiem sniegt atbildi.

Indijas premjerministrs Pakistānas plānu nekomentēja, tomēr atzina: "Es nekad neesmu uzskatījis, ka komunikāciju kanāli ar Pakistānu ir jāsarauj. Situācijā, kad nav kontaktu, kļūmīgu aprēķinu iespēja var tikai pieaugt."

Pagājušā nedēļā sarunās Deli tikās augstas Indijas un Pakistānas amatpersonas. Tā bija pirmā oficiālā tikšanās, kopš miera sarunas Pakistānas teroristu 2008.gadā sarīkotā Mumbajas slaktiņa dēļ tika pārtrauktas.

Amatpersonas vienojās uzturēt kontaktus, tomēr nekāds progress nozīmīgākajos domstarpību jautājumos panākts netika.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!