Indijas laikraksti piektdien slavē tos miljonus vēlētāju, kuri nobalsojuši vispārējo vēlēšanu maratona pirmajā dienā par spīti maoistu nemiernieku uzbrukumiem vairākos štatos.
"Sarkanais terors nespēj apturēt Indiju" - šāds virsraksts lasāms avizē "Hindustan Times", kas atzīmē 50% vēlētāju aktivitāti tajos štatos, kuros maoisti, kas Indijā pazīstami kā "naksali", draudējuši izjaukt balsošanu.

"Tas, ka balsošanas iecirkņos ieradās ievērojams skaits vēlētāju, liecina, ka mūsu nepilnīgajai demokrātijai viņi uzticas vairāk nekā naksalu valdīšanas variantam caur šautenes stobru," raksta avīze.

"Ir pilnīgi dabiski, ka grupējumi, kas pretojas demokrātiskas Indijas idejai, izraudzījušies šo gadījumu, lai reklamētu savus ekstrēmistiskos uzskatus."

Sporādiskos maoistu uzbrukumos vairākos austrumu štatos ceturtdien tika nogalināti vismaz 19 cilvēki, tostarp desmit paramilitāro vienību karavīri un pieci vēlēšanu komisiju darbinieki.

Vidējā vēlētāju aktivitāte visos rajonos, kuri piedalījās piecu pakāpju vēlēšanu pirmajā fāzē, bija no 58% līdz 62%.

"Biļeteni ir spēcīgāki par lodēm," vēsta virsraksts avīzes "Times of India" pirmajā lappusē, kurā vēlētāju aktivitāte slavēta kā valsts demokrātisko ideālu "cildinājums un apstiprinājums".

"Ne karstā vasaras saule, ne ekstrēmistu lodes nespēja atturēt vēlētāju no došanās pie balsošanas urnas," raksta "Times".

Laikraksts slavē aktivitāti kā triecienu maoistiem un citiem ekstrēmistu grupējumiem, kuri "veiksmīgā vēlēšanu demokrātijā saskata savu politisko uzskatu noliegumu".

Tomēr "Times" brīdina, ka politiķiem nopietni jāuztver vēlētāju bažas un jāpilda solījumi "nostiprināt cilvēku uzticību demokrātijai un nobīdīt malā vardarbīgos pretiniekus".

Avīze "Mail Today" izsmej nemiernieku apgalvojumus, ka balsošanai neesot jēgas Indijas nabadzīgajiem un apspiestajiem iedzīvotāju slāņiem.

"Vēlēšanu sistēma varbūt nav perfekta, taču tā ir labāka par netaisnīgo tiesu sistēmu, ko piedāvā maoisti," teikts avīzes ievadrakstā.

Maoistus, kuri apgalvo, ka cīnoties par novārtā atstāto cilšu un bezzemnieku tiesībām, premjerministrs Manmohans Singhs raksturojis kā lielāko vispārējo draudu Indijas stabilitātei.

Mēnesi ilgās vēlēšanas beigsies 13.maijā, un galīgie rezultāti būs gaidāmi trīs dienas vēlāk.

Sagaidāms, ka pārliecinošu uzvaru negūs ne valdošā Kongresa partija, ne tās galvenā sāncense hindu nacionālistu Indijas Tautas partija (BJP) un pēc vēlēšanām sāksies vecā politiskā tirgošanās, lai izveidotu koalīciju, kas pārvaldīs Indijas vienu miljardu iedzīvotāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!