Indijas rietumos, Maharaštras štatā, ko piemeklējušas nepieredzēti spēcīgas lietusgāzes, divu dienu laikā plūdos un zemes nogruvumos gājuši bojā vismaz 444 cilvēki, bet amatpersonas brīdina, ka upuru skaits var izrādīties lielāks.
Aptuveni puse upuru reģistrēti Indijas finanšu galvaspilsētā Mumbajā, lielākā daļa no viņiem noslīkuši, citus aprakušas dubļu straumes, vēl citus nositusi elektriskā strāva.

Mumbajā, pilsētā ar 15 miljoniem iedzīvotāju, kur divas diennaktis bija pilnīgi paralizēta lidmašīnu, vilcienu un autosatiksme, ceturtdien dzīve pamazām sāk atgriezties normālās sliedēs, tomēr telefona sakari joprojām ir traucēti, apturēta vērtspapīru un valūtas tirdzniecība, slēgtas skolas un koledžas un stacijās tūkstošiem cilvēku vēl aizvien gaida uz atliktajiem tālsatiksmes vilcienu reisiem.

Kā vēsta Indijas ziņu aģentūras, šajās dienās Mumbajā un tās apkaimē nolijis lielākais nokrišņu daudzums, kāds jebkad reģistrēts visā Indijā. Otrdien vien pilsētas ziemeļdaļā nokrišņu daudzums sasniedza 940 milimetrus - aptuveni pusi no visas četrus mēnešus ilgās musonu sezonas kopējās normas.

Spēcīgās lietavas gandrīz pilnīgi applūdināja pilsētu, izraisot zemes nogruvumus un radot traucējumus elektroenerģijas un ūdens padevē. Pa ielām gāzās ūdens straumes, un varas iestādēm nācās evakuēt tūkstošiem cilvēku. Pārplīstot cauruļvadiem, dažos pilsētas rajonos ūdensvada ūdens sajaucies ar kanalizācijas notekūdeņiem, un dzīvokļos pa krāniem tek netīrs, smirdošs šķidrums.

Glābšanas dienesti joprojām mēģina novākt milzīgu zemes nogruvumu kādā ciemā 150 kilometrus uz dienvidiem no Mumbajas, zem kura varētu būt aprakti aptuveni 100 cilvēki.

Ceturtdien Mumbajā atgriežas simtiem strādnieku, kas izglābti no pilnībā nodegušās naftas platformas Indijas rietumu piekrastē. Ugunsgrēkā, kas izcēlās, kad vētrainā laikā platformā ietriecās apkalpes kuģis, gājuši bojā 12 cilvēki.

Pilsētas ziemeļdaļā tūkstošiem cilvēku pametuši savas automašīnas un jau otro nakti pārlaiduši viesnīcās vai birojos. Daudzos bankomātos izbeigusies nauda; telekanāli pārraida tūkstošiem mobilā tālruņa īsziņu, ko sūtījuši cilvēki, kas mēģina sazināties ar pazaudētajiem ģimenes locekļiem.

Sinoptiķi prognozē, ka lietusgāzes Mumbajā un tās apkaimē nerimsies arī turpmākajās dienās.

Kopš musonu sezonas sākuma jūnija beigās lietusgāzes un zemes nogruvumi Indijā kopumā prasījuši vismaz septiņsimt cilvēku dzīvības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!