Foto: stock.xchng
Indijas Augstākā tiesa trešdien sākusi izskatīt vairāk nekā desmit tiesā iesniegtās prasības grozīt 2009.gadā pieņemto spriedumu, ar kuru tika legalizētas seksuālās attiecības pieaugušu homoseksuāļu starpā.

Vēsturiskais lēmums, ko Indijas tiesa pieņēma pirms trim gadiem, izpelnījās pretrunīgu reakciju. Homoseksuāļu tiesību aizstāvji un aktīvisti to vērtēja atzinīgi, bet citās sabiedrības daļās tas izraisīja plašus protestus un neapmierinātību.

Vēršoties Augstākajā tiesā, musulmaņu un hinduistu līderi, kā arī Deli Komisija bērnu tiesību aizsardzībai paziņoja, ka geju un lesbiešu seksuālās attiecības ir pretrunā ar Dieva likumiem.

Augstākās tiesas 2009.gada lēmumu komisija nodēvēja par kļūdainu.

"Tiesības uz privātumu nepiešķir tiesības pieaugušajiem privāti pastrādāt aktu, kas ir pretlikumīgs," tiesā paziņoja komisijas advokāts Amrendra Šarans.

"Indija kulturāli atšķiras no ārvalstīm, un tādēļ tiesas lēmums, kas legalizē homoseksuāļu seksu, būtu noliekams malā," uzsvēra advokāts.

Homoseksuālisms Indijā tika pasludināts par pretlikumīgu pēc 1860.gada, kad britu koloniālā valdība aizliedza "pretdabiskus dzimumsakarus".

Par likuma pārkāpšanu draudēja naudassods, kā arī līdz pat desmit gadiem ilgs cietumsods.

Lai gan tiesā lietas pret homoseksuāļiem tika ierosinātas reti, policija izmantoja likumu, lai pazemotu un iebaidītu šīs minoritātes pārstāvjus, norāda homoseksuāļu aktīvisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!