Briesmas, ka Indijas un Pakistānas starpā varētu sākties kodolkarš, ir garām, ceturtdienas vakarā, noslēdzot vizīti Dienvidāzijā, atzina ASV aizsardzības ministrs Donalds Ramsfelds. Taču viņš brīdināja, ka situācija var atkal pasliktināties, ja Indija un Pakistāna neturpinās mazināt spriedzi Kašmirā.
"Es negatavojos runāt par kodolieročiem. Es domāju, ka šī temata izvērtējums nav mūsu uzdevums," atgriežoties no sarunām Islāmabadā un Deli, žurnālistiem sacīja Ramsfelds.

Pēc sarunām ar Pakistānas prezidentu Pervezu Mušarrafu un Indijas premjerministru Atali Bihari Vadžpajī ASV aizsardzības ministrs teica: "Abi šie līderi savu darbu dara kā cilvēki, kas ir atbildīgi par tik bīstamiem ieročiem."

Ramsfelds ieteica, ka saspīlējumu varētu mazināt, izbeidzot artilērijas apšaudes uz Kontroles līnijas, kas ir Indijas un Pakistānas faktiskā robeža Kašmiras teritorijā, uz kuru pretendē abas valstis. ASV ārlietu ministrs arī ieteicis abām valstīm atvērt savstarpējo sakaru kanālus.

"Ja apšaudes tiktu pilnībā pārtrauktas un tiktu izmantotas tikai pašaizsardzības nolūkos vai lai apturētu kaujinieku iefiltrēšanos, tas būtu process, kas mazinātu ieilgušo saspīlējumu," norādīja Ramsfelds.

Sarunās ar Indijas un Pakistānas līderiem ASV aizsardzības ministrs apspriedis arī iespēju uz Kontroles līnijas uzstādīt ASV sensoru iekārtas, lai novērstu islāma kaujinieku iefiltrēšanos Indijai piederošajā Kašmiras teritorijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!