Foto: AP/Scanpix

Indijas karavīri svētdien uzbruka Pakistānas armijas postenim Kašmirā, nogalinot vienu Pakistānas karavīru un vēl vienu ievainojot, paziņoja Pakistānas armija.

Uzbrukums Savanpatras kontrolpostenim notika Pakistānas pārvaldītās Kašmiras daļas Hadžipiras sektorā, un Pakistānas armija atsita šo uzbrukumu. Pēc tam notika apšaude starp abām pusēm pāri demarkācijas līnijai.

Indijas armijas preses sekretārs Kašmirā paziņoja, ka Pakistāna bija ''sākusi neizprovocēti apšaudīt" Indijas armijas posteņus ar mīnmetējiem un automātiskajiem ieročiem, iznīcinot vienu civilu mājokli.

Kašmirā bieži notiek apšaudes uz demarkācijas līnijas starp Indijas un Pakistānas bruņotajiem spēkiem, bet tajās reti ir bojāgājušie.

Kašmira, kuras iedzīvotāju vairākums ir musulmaņi, ir sadalīta starp Indiju, Pakistānu un Ķīnu. Kašmiras jautājuma dēļ bija izcēlušies divi no trim kariem starp Indiju un Pakistānu.

Pakistānas atbalstīti separātistu nemiernieki divus gadu desmitus cīnās pret Indijas drošības spēkiem Indijas kontrolētajā Kašmiras daļā - Džammu un Kašmiras štatā. Pakistānā bāzēts teroristu grupējums "Lashkar-e-Taiba", kas cīnās pret Indijas varu Kašmirā, 2001.gadā uzbruka Indijas parlamenta ēkai Deli.

Kašmirā kopš 2003.gada beigām bijis pamiers. 2004.gadā oficiāli tika uzsākts miera process starp Indiju un Pakistānu, bet Indija šo procesu apturēja pēc 2008.gada teroraktiem Mumbajā, kurus sarīkoja kaujinieki no Pakistānas. 2011.gada februārī abas valstis vienojās par divpusējo sarunu atsākšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!