Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Indonēzijā studentu protesti pret kriminālkodeksa reformu otrdien trīs pilsētās pārauguši vardarbībā.

Policija pielietoja asaru gāzi un ūdens lielgabalus, lai izklīdinātu protestētājus, kas bloķēja satiksmi pie parlamenta ēkas Džakartā, ziņo aculiecinieki.

Policijas un protestētāju sadursmes notikušas arī Makasarā, Sulavesi salā, un Medanā, Sumatras salā, vēsta vietējā televīzija.

Protestētāji Medanā sadauzījuši un aizdedzinājuši policijas spēkratus.

Pagaidām nav ziņu, ka sadursmēs būtu cietis kāds cilvēks.

Indonēzijas Pārstāvju palāta šodien grasījās apstiprināt kriminālkodeksa grozījumu projektu, bet pēc prezidenta Džoko Vidodo lūguma nolēma atlikt balsojumu.

Likumdevēji arī atlika trīs citu pretrunīgi vērtētu likumprojektu apspriešanu, žurnālistiem paziņoja parlamenta spīkers.

"Tam vajadzētu dot laiku valdībai un Pārstāvju palātai izpētīt un labāk informēt sabiedrību par likumprojektu saturu, lai sabiedrība spētu tos labāk saprast," sacīja spīkers.

Protestētāji bažījas, ka plānotās izmaiņas kriminālkodeksā apdraudēs pilsoniskās brīvības un kavēs demokrātisku reformu īstenošanu.

Izmaiņas cita starpā paredz, ka seksuālas attiecības ārpus laulības var tikt sodītas ar divu gadiem ilgu cietumsodu, bet pārim, kas dzīvo kopā, bet nav precējušies, var tikt piespriests līdz sešiem mēnešiem ilgs cietumsods.

Savukārt par prezidenta vai viceprezidenta apvainošanu varēs tikt piespriests četrarpus gadu ilgs cietumsods.

Protesti pret kriminālkodeksa reformu vairākās Indonēzijas pilsētās notika arī pirmdien.

Protestētāji arī pieprasa, lai valdība anulē nesen pieņemtās izmaiņas likumā, kas regulē valsts pretkorupcijas komisijas darbību, uzskatot, ka šīs izmaiņas var apdraudēt komisijas neatkarību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!