Tuvākajos piecos gados, palielinoties iedzīvotāju ienākumiem un līdz ar to arī pieprasījumam pēc miltu izstrādājumiem, kviešu importa apjoms Indonēzijā var pieaugt līdz desmit miljoniem tonnu gadā, prognozē ASV Lauksaimniecības ministrijas eksperti.

Tādējādi Indonēzija var pietuvoties pašreizējās kviešu importa līderes Ēģiptes līmenim un kļūt par vienu no lielākajām kviešu importētājvalstīm pasaulē.

Kviešu imports Indonēzijā pieaug piekto sezonu pēc kārtas. Saskaņā ar ASV Lauksaimniecības ministrijas prognozēm kviešu importa apjoms Indonēzijā šajā sezonā palielināsies līdz 7,2 miljoniem tonnu, kas ir par 0,8% vairāk salīdzinājumā ar iepriekšējo sezonu. Lielākie kviešu piegādātāji Indonēzijai ir Austrālija, Kanāda un ASV.

Kā ziņots, februāra sākumā Starptautiskā Graudu padome (IGC) palielinājusi graudu kopražas vērtējumu pasaulei šajā sezonā par 18 miljoniem tonnu līdz 1964 miljoniem tonnu, kas ir par 10% vairāk salīdzinājumā ar iepriekšējo sezonu. Graudu ražas vērtējums palielināts Kanādai, Austrālijai un Ķīnai.

Tāpat eksperti prognozē kviešu sējumu platību pieaugumu pasaulē par 2%.

Vienlaikus, ņemot vērā gaidāmo graudu ražas pieaugumu pasaulē, Nīderlandes investīciju bankas "Rabobank" speciālisti paredz kviešu cenas samazināšanos šajā gadā, ziņo aģentūra "Reuters".

Pēc bankas ekspertu prognozēm, šā gada pirmajos trijos mēnešos kviešu vērtība ASV Čikāgas biržā sasniegs 5,9 ASV dolārus par bušeli jeb 18 kilogramiem graudu, kas ir par 0,55 ASV dolāriem mazāk, nekā prognozēts iepriekš. Tas kopumā ir zemākais cenas līmenis pēdējo četru gadu laikā.

Saskaņā ar portāla "graudi.lv" informāciju laika apstākļi daudzās lielākajās kviešu ražotājvalstīs, arī Eiropas Savienībā un Melnās jūras reģiona valstīs, pagaidām ir labvēlīgi. Līdz ar to var prognozēt būtisku šīs kultūras krājumu pieaugumu. ASV gaidāmās kviešu ražas perspektīvas vēl nav skaidras, jo vēl nav zināms, cik lielu kaitējumu ziemas kviešu sējumiem nodarījis sals.

Tikmēr Latvijā 2013.gada sezonā ražas apjoms sasniedza 1,79 miljonus tonnu. Graudaugi tika iesēti apmēram 574 000 hektāru platībā, kas ir tuvu 2012.gada līmenim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!