Berlīnē kāda pieczvaigžņu viesnīca vērusi durvis māksliniekiem, piedāvājot viņiem naktsmītni, pretī sagaidot viņu radošo ideju materializēšanos, savā mājaslapā vēsta britu laikraksts "The Guardian".

Viesnīca "Hotel Marienbad" piedāvājusi šādu darījumu gleznotājiem, skulptoriem vai konceptuālās mākslas māksliniekiem, kas gatavi ieviest viesnīcā paliekošas pārmaiņas. "Gaidīti ir visi, kas dzīvo ārpus Berlīnes un kam nepieciešamas naktsmājas, lai gan tagad jau izveidojies garš saraksts ar gribētājiem, un mēs ļoti uzmanīgi izvēlamies mūsu viesus," atklājusi laikmetīgās mākslas institūta "Kunst-Werke" kuratore Sūzana Fefere, kurai pieder šī ideja.

Pirmais mākslinieks, kas iesaistījās projektā, bija Tērnera balvas ieguvējs Duglass Gordons no Glāzgovas. Viņš radījis sarkanu neona zīmi uz viesnīcas fasādes. Pēc tam savu ieguldījumu viesnīcas interjerā devis mākslinieku pāris - Helga un Hartmuts Rauši no Frankfurtes. Abi strādā laikmetīgās mākslas akadēmijā "Städelschule", tāpēc viņi izrotāja vienu no viesnīcas istabām ar 400 darbiem, ko veidojuši gan akadēmijas studenti, gan pasniedzēji.

Brēmenes mākslas apvienības "Fort" māksliniece Anna Janta uzstādījusi kādā no istabām zirga galvas instalāciju virs lakotas melnas gultas. "Tas bija vienlaikus savādi un iedvesmojoši - dzīvot viesnīcā un vienlaicīgi pārveidot tās interjeru," viņa atzina. "Zirga galva piešķir istabai diezgan sterilu atmosfēru, un istaba ir pilna ar dažādiem ģeometriskiem rakstiem - tas ir komentārs par smalko viesnīcu numuru anonimitāti un nepārvaramo spēku."

Viesnīca "Hotel Marienbad", kuras nosaukums ir atsauce uz Alēna Renē 1961.gada filmu "L'annee derniere a Marienbad" ("Pērn Marienbādē"), ir atvērta dažādiem māksliniekiem un idejām. Vācu mākslinieks Volfgans Breiers aizzīmogojis viesnīcas logus ar metāla paneļiem, kas tiek izmantoti ēku pasargāšanai no nelikumīgiem iemītniekiem, - kā traģisku komentāru globālajai finanšu krīzei.

Vēlāk viesnīcā iegriezās amerikāņu rakstnieks un kultūras kritiķis Marks fon Šlēgels, kas palika "Marienbādē" tikai vienu nakti. Guļot savas istabas gultā, viņš lasīja fragmentu no sava romāna "Mercury Station", bet viņa klausītāji izvietojās visās iespējamās vietās - sākot no trauku skapja un beidzot ar garderobes telpu, lai tikai viņu sadzirdētu.

Gaidāms, ka šomēnes viesnīcā ieradīsies Frankfurtes māksliniece Sāra Ortmeiere, kas noņems zirga galvu un pārveidos istabu par "komforta un kontemplācijas zonu" kā nodevu Eifeļtornim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!