Interneta lietotāju skaits Lietuvā trīs gadu laikā palielinājies 11 reizes, liecina Sakaru regulācijas dienesta darbības pārskats par 2005.gadu, ar ko pirmdien tika iepazīstināta valdība.
Kā norādīja šā dienesta vadītājs Toms Barakausks, pērn - trešajā gadā kopš sakaru tirgus liberalizācijas Lietuvā - galvenā uzmanība pievērsta plašākas pakalpojumu pieejamības sekmēšanai.

Elektronisko sakaru pakalpojumu cenas Lietuvā pagājušajā gadā pazeminājās un bija vienas no zemākajām Eiropas Savienībā (ES). Piemēram, mobilo tālsakaru pakalpojumu cenas bija par 37-65% zemākas nekā vidēji ES valstīs.

Lietuvieši izmanto lētāko platjoslas internetu ES, maksājot par populārāko pakalpojumu ar datu pārraides ātrumu 1 megabits (Mb) sekundē vidēji 14 eiro (apmēram 9,90 latus) mēnesī - divreiz mazāk nekā citu ES valstu iedzīvotāji.

Strauji palielinājies moderno elektronisko sakaru pakalpojumu lietotāju skaits. 2005.gada laikā interneta lietotāju īpatsvars Lietuvā palielinājās par 16,8 procentpunktiem un sasniedza 31,7%.

Interneta pieslēguma nodrošinātāju skaits Lietuvā pagājušā gada beigās sasniedza 115.

Rēķinot pēc tirgus dalībnieku ieņēmumiem, salīdzinājumā ar 2004.gadu pērn tirgus palielinājiess par 36%. Interneta pieslēguma abonentu skaits trijos gados palielinājies 11 reizes un 2005.gada pēdējā ceturksnī pārsniedzis viena miljona robežu.

Platjoslas sakaru abonentu skaits šai laikā palielinājies sešas reizes. Pagājušā gada beigās piektā daļa interneta lietotāju izmantoja platjoslas pieslēgumu.

Mobilo sakaru lietotāju īpatsvars Lietuvā pērn bijis lielākais pasaulē (138,53%).

Uzlabojusies elektronisko sakaru pakalpojumu kvalitāte - šādu viedokli pauduši 67% Lietuvas iedzīvotāju.

Pērn aktivizējusies konkurence mobilo sakaru operatoru starpā, mazinājušies šķēršļi, kas apgrūtina jaunu pakalpojumu sniedzēju ienākšanu tirgū, un to skaits palielinājies. No 2004.gada beigām fiksēto telefona sakaru tirgū jaunu pakalpojumu sniedzēju skaits palielinājies par 17,3% un interneta pieslēguma tirgū - par 40%.

Pērn Lietuvas elektronisko sakaru tirgus apjoms salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu palielinājies par 11,9%, sasniedzot aptuveni 2,391 miljardus litu (488 miljonus latu).

Lielākais īpatsvars kopējā elektronisko sakaru tirgus apgrozījuma struktūrā bijis mobilo sakaru tirgum - jau vairākus gadus pēc kārtas tas sasniedz aptuveni 50%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!