Foto: AFP/Scanpix

Slavenā revolucionāra Ernesto Če Gevaras dienasgrāmatas, kuras viņš sarakstījis pēdējos savas dzīves mēnešos Bolīvijā, tagad oriģinālvalodā ir pieejamas interneta lietotājiem, vēsta aģentūra ”RIA Novosti”.

2009. gada oktobrī Bolīvijas Kultūras ministrija jau izdeva ”Če Bolīvijas dienasgrāmatu”, kurā aptverts periods kopš revolucionāra ierašanās valstī līdz 1967. gada 7. oktobrim – divas dienas pirms viņa nāves. Internetā šie dokumenti līdz šim nebija pieejami, bet tagad bez maksas ir apskatāmi vietnē "www.chebolivia.org". 

Dienasgrāmatu oriģināli glabājas Bolīvijā – pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados tās nopirka no nezināma pārdevēja izsolē Londonā. Domājams, ka tās tika nozagtas no Bolīvijas armijas krātuvēm.

Če Gevara, kurš ir argentīnietis ar ārsta izglītību, kļuva par Latīņamerikas tautu atbrīvošanās cīņas simbolu. Pēc veiksmīgi sarīkotas revolūcija ar Fidelu Kastro Kubā 1959. gadā, Če Gevara nolēma turpināt cīņu par pārmaiņām arī citās valstīs. Pēc neveiksmīgas darbības Kongo, 1966. gada beigās viņš ar revolucionāru komandu devās uz Bolīviju. 1967. gadā revolucionārus sagūstīja armija.

1967. gada devītajā oktobrī, dažas stundas pēc sagūstīšanas, Če Gevaru nošāva. Revolucionāra ķermeni slepeni apglabāja Vallegrandes militārajā lidlaukā. Če Gevaras mirstīgās atliekas atrada 1997. gadā un pārapbedīja mauzolejā Kubas pilsētā Santaklarā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!