“Interpol” ģenerālsekretārs Ronalds Noubls ir paziņojis, ka pasaule ir slikti sagatavota iespējamiem bioterorisma aktiem, raksta ārvalstu prese.
Pēc viņa domām, kopš 11.septembra uzbrukumiem Amerikai “Al Qaeda” uzbrukuma draudi nav mazinājušies, taču viņš noliedz, ka pasaules valstu valdības brīdina par šīm briesmām politisku iemeslu dēļ.

“Es nedomāju, ka amatpersonas ceļ viltus trauksmi,” telekanālam BBC saka Noubls. “Es uzskatu, ka šiem brīdinājumiem ir reāls pamatojums un uzbrukuma draudi nemazinās.”

Nesenie uzbrukumi dažādās valstīs, norādes uz to, ka “Al Qaeda” teroristu grupējums plāno izmantot bioloģiskos un ķīmiskos ieročus, kā arī grupējuma paziņojums par “tiesībām nogalināt līdz pat četriem miljoniem cilvēku” dod “pietiekami daudz pierādījumu, lai mēs uztvertu šo situāciju nopietni”, saka Noubls.

Viņš brīdina, ka bioterorisma sekas var būt tik lielas, ka cilvēki vairs nedrīkst izturēties pret to bezrūpīgi. “Runājot par bioterorismu, es varu teikt, ka šis ir noziegums, ko nevar risināt pēc tam, kad tas ir izdarīts, jo nodarījums var būt pārāk liels.”

“Kā gan mēs spēsim sev piedot, ja ies bojā miljoniem vai simtiem tūkstošu cilvēku tikai tāpēc vien, ka bioterorisms netika iekļauts mūsu prioritāšu sarakstā?” Noubls jautā.

Nākamajā mēnesī uz Franciju dosies aptuveni 400 policistu un veselības aizsardzības sfēras darbinieku, lai piedalītos līdz šim lielākajā “Interpol” rīkotajā konferencē par bioterorismu.

Noubls atzīst, ka pašlaik valdības un drošības spēki ir tik labi sagatavojušies pret terorisma draudiem, kā jebkad agrāk, taču “neviens no mums nedrīkst apstāties attīstībā un pieņemt, ka esam pietiekami labi aizsargāti”.

“Ja “Al Qaeda” veiktu liela mēroga bioieroču uzbrukumu, kas izraisītu kādas infekcijas slimības izplatīšanos, neviena valsts nebūtu gatava šādam izaicinājumam,” saka Noubls. “Efektīvi cīnīties ar sekām nespētu ne ASV, ne Eiropa, ne Āzija un Āfrika.”

“Interpol” rīkotā konference par bioterorisma jautājumiem sāksies 1.martā, un tās laikā izlūkošanas aģentūras un policijas spēki tiks aicināti dalīties tiem pieejamajā informācijā un sadarboties bioterorisma draudu apkarošanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!