Pasaules terorists Nr.1 Osama bin Ladens ir dzīvs, intervijā Francijas laikrakstam "Le Figaro" paziņojis starptautiskās policijas organizācijas "Interpol" ģenerālsekretārs Ronalds Noubls. Ar viņu vienisprātis ir Kanādas izlūkdienesta vadītājs Vards Elkoks.
"Kamēr kāds man nepierādīs pretējo, es Osamu bin Ladenu uzskatīšu par bēgli un pietiekami dzīvu," laikrakstam sacīja Noubls, kurš ir pirmais amerikānis, kas kļuvis par "Interpol" vadītāju.

Savukārt Elkoks Vankūverā izteicies, ka arī Kanāda bin Ladenu uzskata drīzāk par dzīvu nekā mirušu, taču uzsvēris, ka kustība "Al Qaeda" būtu nopietns drauds pat tad, ja tās līderis patiešām būtu miris.

Noubls arī norādīja, ka informācija par bin Ladena lielo bagātību nav pārspīlēta, turklāt tā nav gājusi mazumā pēc 11.septembra terora aktiem ASV, par kuriem teroristu tīkla "Al Qaeda" dibinātājs ir uzņēmies atbildību.

"Viņa bagātība ir robežās no 280 līdz 300 miljoniem dolāru," sacīja Noubls. "Pārsvarā tā sastāv no skaidras naudas, kas ir laista apgrozībā vairākās valstīs, kuras es nenosaukšu."

Kā brīdināja "Interpol" ģenerālsekretārs, daudzu valstu izlūkdienesti apliecina, ka "Al Qaeda" tīkls gatavo "plaša apmēra operāciju, vienlaikus dodot triecienus mērķiem ne tikai Amerikas Savienotajās Valstīs, bet arī vairākās citās valstīs".

Norādot uz nesenajiem terora aktiem Maskavā un Bali, Noubls brīdināja, ka šādu uzbrukumu risks "joprojām ir globāls".

"Neviena valsts nevar justies droša," viņš uzsvēra. "Šie teroristi dod triecienu, kur vien vēlas un kad vien vēlas. Ne Kanāda, ne Āfrika, ne Austrālija nevar tikt uzskatītas par drošām zonām."

Savukārt Elkoks norādīja, ka "Al Qaeda" apzināti veic savus uzbrukumus pēc ilga laika perioda, turklāt starptautiskās operācijas pēc 11.septembra notikumiem patiesībā ir tikai likušas organizācijai darboties vēl uzmanīgāk. "Viņi darbojas nevis pēc mūsu grafika, bet pēc sava," uzsvēra Kanādas izlūkdienesta vadītājs.

Bin Ladena liktenis pasaules valstu izlūkdienestiem joprojām ir mīkla. Vairāki Rietumvalstu speciālo dienestu pārstāvji ir izteikušies, ka starptautiskā terorisma sponsors varētu būt nogalināts Toraboras kalnos Afganistānā ASV veiktās bombardēšanas kampaņas laikā pagājušajā gadā. Citi norādījuši, ka viņam varētu būt izdevies aizbēgt no Afganistānas, visticamāk, uz Pakistānu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!