Foto: AFP/Scanpix
Starptautiskā policijas aģentūra Interpols ("Interpol") paziņojusi, ka plaša mēroga starptautiskā operācijā pret nelegālo mežciršanu un koksnes kontrabandu ir arestēti gandrīz 200 cilvēku, vēsta raidsabiedrība BBC.

Trīs mēnešus ilgušajā operācijā 12 Centrālamerikas un Dienvidamerikas valstīs konfiscēts kokmateriāls aptuveni astoņu miljonu dolāru (4,2 miljoni latu) vērtībā.

Amatpersonas pārbaudījušas kravas automašīnas, kuģus un konteinerus, kā arī vairumtirgotājus un privātpersonas, konfiscējot aptuveni 50 000 kubikmetru nelegālās koksnes. Šis daudzums atbilst aptuveni 2000 baļķvedēju automašīnas kravām.

Interpols norāda, ka visā pasaulē nelegālās mežciršanas bizness varētu būt ap 100 miljardiem dolāru (52 miljardi latu) vērts.

Operācija bija tikai pirmais solis cīņā pret nelegālo kokmateriālu tirdzniecību, uzsver Interpola noziegumu pret vidi programmas vadītājs Deivids Higins. Viņš skaidro, ka izmeklēšanu sarežģī tirdzniecības starptautiskais raksturs, bet ilgtermiņā Interpols varētu mēģināt palīdzēt valstīm piemērot likumus, lai padarītu tos līdzīgākus.

Cīņā ar nelegālo koksnes tirdzniecību svarīgs aspekts ir sadarbība starp mežu uzraugiem, policiju, muitu un robežsardzi, skaidro Higins.

Nelegālā mežciršana Dienvidamerikā ir saistītā ar korupciju, slepkavībām un kriminālo grupējumu ieiešanu attālos mežu apgabalos, skaidro BBC. Pēdējos gados Brazīlijā ir nogalināti desmitiem aktīvistu, kuri iestājušies pret mežu izciršanu.

Kolumbijas policija novērojusi, ka noziedzīgie un nemiernieku grupējumi arvien vairāk pievēršas nelegālajai mežistrādei kā ienākumu avotam. Savukārt Venecuēlā ir notikušas vietējo iedzīvotāju un mežcirtēju, kuri ienākuši to zemēs, sadursmes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!