Noslēdzoties piektdienas akciju tirdzniecībai, ASV fondu biržu indeksi noslīdēja vēl zemāk, ko galvenokārt sekmējušas ziņas no Irākas par iespējamo kara ieilgšanu un zudušās investoru cerības uz "zibenskaru", atzina interneta brokerpakalpojumu uzņēmuma "LHV Securities" investīciju speciālisti.
Biržu indeksi pazeminājās četras dienas no piecām. Apgrozījums akciju tirgos bija zems, jo investori gaidīja ziņas par jauniem pavērsieniem Irākā, tomēr ASV prezidents Džordžs Bušs pagājušonedēļ nevēstīja par jebkādiem panākumiem.

Tostarp pagājušonedēļ tika publicēti pēdējie ASV ekonomiskie rādītāji, kuriem gan netika pievērsta tāda uzmanība kā citkārt. ASV patērētāju izdevumi februārī samazinājušies jau otro mēnesi pēc kārtas. Uzņēmumu ieņēmumi pēc nodokļiem piedzīvojuši lielāko kritumu pēdējo septiņu mēnešu laikā, pazeminoties par 0,2%. Šo abu rādītāju kritums norāda uz pieaugušu risku ekonomiskajai attīstībai, uzsver tirgus analītiķi.

Nelielu pieaugumu, pirms tirgos atkal iestājās kritums, piedzīvoja kompānijas datorservisa, veselības aprūpes, dabasgāzes un pusvadītāju sektoros.

Degvielas servisa sektors (OSX) kopumā pieauga par 1%. Zelta un sudraba industrijas (XAU) indekss pieauga par 7,3 %. Tikmēr aviolīniju kompāniju indekss (XAL) noslīdēja par 2,4%. Šai industrijai arī turpmāk tiks pievērsta pastiprināta uzmanība, saglabājoties visai nelabvēlīgajiem tirgus apstākļiem kara laikā. Pastāv iespēja, ka jau šonedēļ "AMR" iesniegs bankrota pieteikumu. Kompānijas akciju cena zaudēja 11,7%, turpinot ceturtdien uzsākto kritumu. Piektdien tika arī paziņots, ka "United Airlines" (UAL) 3.aprīlī tiks izsvītrots no Ņujorkas akciju tirgus (NYSE) sarakstiem.

ASV biržās par 3,5% akciju cena pazeminājās "Altria" (MO), kad "Standard & Poor's" brīdināja, ka tuvākajā laikā varētu samazināt kompānijas reitingu. Par 8,5% noslīdēja arī "Conagra" (CAG) akciju cena pēc "Wall Street Journal" paziņojuma, ka pārtikas industrijas gigants var tikt iesaistīts grāmatvedības metožu izmeklēšanā. Akciju cenu zaudētāju vidū bija arī tādas kompānijas kā "ImClone Systems" (IMCL), "Coca-Cola Co." (KO), "Hilton Hotels" (HLT) un "Cisco Systems" (CSCO).

Maija jēlnaftas fjūčeru cena samazinājusies līdz 30,16 ASV dolāriem par barelu, zaudējot 21 centu. Dolārs zaudējis 0,7% attiecībā pret eiro.

"Dow Jones Industrial Average" indekss samazinājās par 0,67% jeb 55,68 punktiem - līdz 8145,77 punktiem. Tehnoloģiskā sektora uzņēmumu akciju indekss "Nasdaq Composite" samazinājās par 1,05% līdz 1369,6 punktiem un samazinājās par 14,65 punktiem. "Standard&Poor's 500" indekss samazinājās par 0,57%, indekss "DIA" - par 0,56%, "IVV" noslīdēja par 0,26%, savukārt "QQQ" indekss piedzīvoja 1,1% kritumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!