Foto: AP/Scanpix/LETA

Īpašā prokurora ziņojumā ir asi kritizēta ASV Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) veiktā izmeklēšana saistībā ar iespējamām saiknēm starp Krieviju un 2016. gada tobrīd ASV prezidenta amata kandidāta Donalda Trampa kampaņu, ziņo britu raidsabiedrība BBC.

306 lappušu garajā ziņojumā īpašais padomnieks Džons Darems sacīja, ka aģentūras izmeklēšanā trūkst "analītiskas precizitātes".

Darems secinājis, ka pirms izmeklēšanas uzsākšanas FIB rīcībā nebija pierādījumu par slepenu vienošanos starp Donalda Trampa kampaņu un Krieviju.

Ziņojumā Darems, kuru 2019. gadā iecēla toreizējais ģenerālprokurors Viljams Bars, apsūdzēja FIB par to, ka tā rīkojās, pamatojoties uz "neapstrādātu, neanalizētu un neapstiprinātu izlūkinformāciju".

Starp FIB pieļautajām izmeklēšanas kļūdām tika minēta atkārtota tieksme interpretēt jaunus pierādījumus kā apstiprinājumu esošajiem uzskatiem vai teorijām, ignorējot informāciju, kas apšaubīja sākotnējo izmeklēšanas premisu.

Ziņojumā tika atzīmētas būtiskas atšķirības starp to, kā FIB bija rīkojies saistībā ar Trampa izmeklēšanu, salīdzinot ar citām potenciāli sensitīvām izmeklēšanām, piemēram, tām, kas saistītas ar viņa 2016. gada vēlēšanu sāncensi Hilariju Klintoni. Darems norādīja, ka Klintone un citi ir saņēmuši "aizsardzības instruktāžas" no FIB, kas bija vērstas uz palīdzību "tiem, kas varētu būt ārvalstu negodīgo darbību mērķi". Tramps šādas instruktāžas neesot saņēmis.

"[Tieslietu ministrija] un FIB nespēja īstenot savu svarīgo stingras uzticības likumam misiju," secināts ziņojumā.

FIB paziņojumā norādīja, ka tas "jau ir īstenojis desmitiem korektīvu darbību". "Ja šīs reformas būtu bijušas ieviestas 2016. gadā, ziņojumā norādītās kļūdas būtu iespējams novērst," piebilda FIB.

FIB izmeklēšana par iespējamām saistībām starp Trampa kampaņu un Krieviju, ko veica īpašais padomnieks Roberts Millers, noveda pie vairākiem desmitiem kriminālapsūdzību Trampa kampaņas darbiniekiem un līdzstrādniekiem par noziegumiem, tostarp datoru uzlaušanu un finanšu noziegumiem. Tomēr tā neatklāja, ka Trampa kampaņa un Krievija būtu kopīgi sazvērējušies, lai ietekmētu 2016. gada ASV prezidenta vēlēšanas.

Rakstot savā sociālo mediju platformā "Truth Social", Tramps sacīja, ka Darema ziņojums liecina, ka "Amerikas sabiedrība tika apkrāpta". Viņš atsaucās uz ziņojuma secinājumu, ka nav bijis pietiekami daudz pierādījumu, lai FIB vajadzētu veikt pilnīgu izmeklēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!