Foto: Reuters/Scanpix

Itālijas premjerministrs Mateo Renci otrdien pauda pārliecību, ka būs iespējams panākt vienošanos starp Grieķiju un Eiropas Savienību (ES) par Atēnu milzīgo parādu.

"Esmu pārliecināts, ka pastāv priekšnosacījumi, lai panāktu vienošanos ar Eiropas institūcijām," pēc tikšanās ar savu grieķu kolēģi Aleksi Cipru kopīgajā preses konferencē Romā atzinis Renci.

Vienlaikus viņš apliecinājis kreiso ekstrēmistu politiķim, kurš nesen kļuvis par Grieķijas valdības vadītāju, "lielāko iespējamo atbalstu gan divpusējās sadarbības ziņā, gan dialoga nodrošināšanā".

"Mums visiem Grieķijas vēlēšanu rezultāti jāpieņem kā cerību vēsts no veselas paaudzes, kura pieprasa lielāku uzmanību un ieinteresētību tajos, kas cietuši no krīzes," norādījis Renci. "Pasaule aicina Eiropu investēt izaugsmē, nevis taupībā."

Itālijas premjers jokojot piebildis, ka Cipra vadītās partijas SYRIZA uzvara vēlēšanās esot svētība arī viņam personīgi.

"Tagad es vairs netikšu uzskatīts par bīstamu kreiso," norādījis Renci, kurš pats pārstāv kreisi centrisko Demokrātisko partiju.

Preses konferences noslēgumā Itālijas premjers savam grieķu kolēģim uzdāvināja itāļu kaklasaiti.

Ciprs ir pazīstams ar savu nepatiku pret šo aksesuāru un parasti sastopams ar atpogātu krekla apkaklīti, kas tiek tulkota kā simbolisks atgādinājums par kreiso ekstrēmistu līdera radikālajiem uzskatiem, kas vērsti pret istablišmentu.

Ciprs no savas puses apsolījis apsiet Renci dāvanu, kad "būsim beidzot raduši dzīvotspējīgu risinājumu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!