Irāka arestējusi 12 kaujiniekus, kas tiek turēti aizdomās par līdzdalību kristiešu ķīlnieku sagrābšanā Bagdādes baznīcā pagājušajā mēnesī, kad tika nogalināti 44 dievlūdzēji un divi priesteri, sestdien paziņoja Iekšlietu ministrijas amatpersona.

"Policija arestējusi 12 grupējuma locekļus, kas ir atbildīgi par uzbrukumu baznīcai," sacīja amatpersona, kura nevēlējās atklāt savu vārdu.

Starp arestētajiem ir Irākas islāma valsts vadītājs Bagdādē Hutaifa al Batavi un vēl viens grupējuma līderis Amars al Najadi. Irākas islāma valsts ir grupējumu jumtorganizācija, kurā ietilpst arī "Al Qaeda" Irākas atzars, kas uzņēmās atbildību par uzbrukumu baznīcai.

Kaujinieki tika sagūstīti reidos prestižajā Mansūra rajonā Bagdādes rietumos un Palestīnas ielā galvaspilsētas austrumos, sacīja amatpersona.

Viņš piebilda, ka pārmeklētajos īpašumos tika atrastas sešas tonnas sprāgstvielu un toksiska gāze un aresti palīdzējuši novērst vairākus uzbrukumus, tostarp smagi nocietinātajai "Zaļajai zonai", kur atrodas valdības ēkas un ārvalstu vēstniecības.

31.oktobrī 44 kristiešu dievlūdzēji, divi priesteri un septiņi drošības dienesta darbinieki gāja bojā islāmistu kaujinieku uzbrukumā Bagdādes katoļu baznīcai un vēlākajā Irākas un ASV drošības spēku īstenotajā ķīlnieku atbrīvošanas operācijā.

3.novembrī "Al Qaeda" uzņēmās atbildību par asinspirti Bagdādes katedrālē un brīdināja, ka tā intensificēs uzbrukumus kristiešiem. Ekstrēmisti teica, ka viņi uzbrukuši baznīcām, lai piespiestu atbrīvot islāma ticībā pārgājušos, kuri it kā esot aizturēti koptu baznīcā Ēģiptē. Dažas dienas pēc tam viņi pasludināja kristiešus par "likumīgiem mērķiem visur".

Pirms ASV vadītā iebrukuma 2003.gadā Irākā dzīvoja 800 000 kristiešu, taču kopš tā laika pēc atkārtotiem uzbrukumiem viņu kopienai un baznīcām viņu skaits sarucis līdz aptuveni 500 000. Kristiešu skaits Bagdādē tagad samazinājies līdz aptuveni 150 000 un veido tikai vienu trešdaļu no kādreizējā viņu skaita Irākas galvaspilsētā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!