No Irākas galvaspilsētas Bagdādes piektdien izbrauca piecas smagās automašīnas ar dokumentiem, kurus Irākas spēki nolaupīja Kuveitā 1990. - 1991.gada iebrukuma laikā.
Tā sauktais Kuveitas arhīvs augsta ranga Irākas Ārlietu ministrijas amatpersonu ministrijas politisko lietu departamenta vadītāja Gasana Mohsena Huseina pavadībā tiks nosūtīts uz Irākas Basras pilsētu.

Materiāli demilitarizētajā zonā starp abām valstīm ANO uzraudzībā un Arābu līgas amatpersonu klātbūtnē tiks nodoti Kuveitas amatpersonām.

Dokumentu vidū ir arī slepeni materiāli no Kuveitas emīra arhīva, Ārlietu un Iekšlietu ministrijām un nacionālā drošības biroja. Līdz šim tie atradās Irākas Ārlietu ministrijā.

Irākas delegācijas pārstāvis sacīja, ka lēmums par dokumentu atdošanu pieņemts pēc Irākas valdības solījumiem Arābu valstu samita laikā Beirūtā, kas notika martā, un nesen Irākas un ANO samitā panāktās vienošanās.

Dokumenti un slepenie materiāli, kurus Irākas kareivji aizveda no Kuveitas, kā arī 1991.gadā Persijas līča kara beigās pazudušo kuveitiešu liktenis bija viens no galvenajiem šķēršļiem Kuveitas un Irākas attiecību normalizēšanā.

Pēc Kuveitas aprēķiniem, Irākā gūstā vēl joprojām atrodas aptuveni 600 Kuveitas pilsoņi un tā uzstāj, lai Irāka sniedz par viņiem visiem informāciju, ja vēlas, lai Kuveita izskata jautājumu par attiecību normalizēšanu.

Irāka vienmēr ir apgalvojusi, ka tā netur nevienu Kuveitas karagūstekni, un neskaitāmas reizes ir aicinājusi Kuveitas amatpersonas uz Irāku, lai pārbaudītu savas apsūdzības. Līdz šim Kuveita vēl nav atsaukusies uz Irākas piedāvājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!