Irāka atkal atlikusi tautas skaitīšanu sakarā ar politiskām nesaskaņām par strīdīgām teritorijām valsts ziemeļos, pavēstīja Irākas valdība.

24.oktobrī paredzētā tautas skaitīšana atlikta līdz 5.decembrim.

Pirmā tautas skaitīšana divu gadu desmitu laikā sākotnēji bija paredzēta 2007.gadā, taču tā vairākkārt atlikta.

Kirkūkas un Nīnavas provinces, kas atrodas Irākas ziemeļdaļā un robežojas ar Kurdistānas autonomo reģionu, jau ilgus gadus kaitē attiecībām starp centrālo valdību Bagdādē un kurdu varas iestādēm Erbīlā.

Irākas kurdi uzskata Kirkūku par savu seno galvaspilsētu un vēlas to iekļaut autonomijas sastāvā līdz ar plašajām naftas iegulām pilsētas apkaimē, savukārt Kirkūkas arābi un turkmēņi pret šādu iespēju kategoriski iebilst.

Irākas līderis Sadams Huseins savulaik iepludināja Kirkūkā tūkstošiem arābu no valsts dienvidiem, lai mazinātu kurdu ietekmi pilsētā. Arābu un turkmēņu līderi apgalvo, ka kopš Sadama varas krišanas kurdu varas iestādes centušās pavērst procesu pretējā virzienā, nometinot Kirkūkā tūkstošiem kurdu.

Arī Nīnavas provincē ir daudzi rajoni, kurus kurdi uzskata par savām zemēm.

Pastāv bažas, ka tautas skaitīšana šajās teritorijās varētu atklāt to patieso iedzīvotāju sastāvu un uzkurināt tur etnisko spriedzi. Pret tās rīkošanu iebilduši Kirkūkas arābu un turkmēņu līderi, kas arī nevēlas, lai tiktu rīkots referendums par pilsētas turpmāko likteni.

Iepriekšējo reizi vispārējā tautas skaitīšana Irākā notika 1987.gadā, Saskaņā ar toreiz iegūtajiem datiem Irākas iedzīvotāju skaits bija 16 miljoni. Pēc pašreizējām Apvienoto Nāciju Organizācijas aplēsēm, šobrīd tas sasniedz 30 miljonus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!