Koalīcijas karavīriem acīmredzot tiks piešķirta imunitāte pret kriminālvajāšanu pēc varas nodošanas Irākā.
Karavīri varēja kļūt atbildīgi Irākas likumu priekšā, kad viņi pārstātu būt "okupējošā vara". Tomēr sagaidāms, ka ANO tiks iesniegts rezolūcijas projekts, kas piešķirs viņiem imunitāti, kad 30.jūnijā vara tiks nodota irākiešiem.

Kādā Ārlietu ministrijas memorandā, kas kļuvis zināms plašākai sabiedrībai, ASV militārā taktika Irākā raksturota kā "nežēlīga". Turklāt laikraksts "Washington Post" ziņo, ka ASV spēku augstākais komandieris Irākā ģenerālleitnants Rikardo Sančess varēja būt klāt dažu ieslodzīto nopratināšanā Abu Graibas cietumā.

Kā norādīts laikraksta publikācijā, kāda par nežēlīgu izturēšanos Abu Graibas cietumā apsūdzēta karavīra militārais advokāts liecinājis, minot Bagdādes cietuma kapteiņa teikto, ka ģenerālleitnants Sančess bijis klāt dažos gadījumos, "kad cietumnieki tika nopratināti vai pakļauti pārmērīgai fiziskai ietekmēšanai".

Pēc advokāta vārdiem, viņam stāstīts, ka Sančess un citi augstākie virsnieki zinājuši, kas notiek cietuma 1A stāvā.

Advokāts kapteinis Roberts Šaks arī pavēstīja, ka cietuma seržants esot gatavs liecināt, ka izlūkdienesta virsnieki viņam teikuši, ka nežēlīga izturēšanās pret ieslodzītajiem "ir pareiza", raksta "Washington Post".

Šaks aizstāv 372.militārās policijas rotas seržantu Aivenu Frederiku, kuram jāstājas kara tribunāla priekšā par nežēlīgu izturēšanos pret ieslodzītajiem.

Runādams ASV Senāta noklausīšanās sēdē pagājušajā nedēļā, Sančess teica, ka viņš uzņemas pilnu atbildību par to, kas noticis Abu Graibas cietumā, taču noliedza, ka viņš iepriekš kaut ko būtu zinājis par nežēlīgo izturēšanos pret ieslodzītajiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!