Foto: AFP/Scanpix/LETA

Irākas valdība un paramilitārie spēki piektdien paziņoja, ka plāno sākt uzbrukumu pēdējās džihādistu grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts") kontrolētās Irākas pilsētas Havīdžas atkarošanai.

Ceturtdien Irākas valdība paziņoja, ka tās armija atkarojusi Tell Afaras pilsētu un visu Nīnavas provinci, kuru agrāk gandrīz pilnībā kontrolēja "Daesh".

Irākas spēki tagad ir padzinuši džihādistus no visām to agrāk kontrolētajām Irākas teritorijām, izņemot Havīdžu un trīs tuksneša rajonus Sīrijas pierobežā.

"Pēc veiksmīgās Tell Afaras misijas pabeigšanas spēki dosies uz Havīdžu," paziņoja Irākas Apvienotais operāciju centrs.

Paramilitārā koalīcija "Hashed al-Shaabi" ("Tautas mobilizācijas spēki") paziņoja, ka operācija sāksies dažas dienas pēc svētku "Eid al-Adha" beigām, kas sākās piektdien un ilgst četras dienas.

Apvienotais operāciju centrs pavēstīja, ka Irākas lidaparāti virs Havīdžas izkaisījuši miljoniem skrejlapu, lai informētu iedzīvotājus, ka ""Daesh" teroristu bandu valdīšana drīz būs galā".

Iedzīvotāji brīdināti netuvoties džihādistiem, kuri var kļūt par Irākas aviācijas mērķi. Skrejlapas arī aicina džihādistus padoties un nolikt ieročus.

Havīdža atrodas 300 kilometrus uz ziemeļiem no Bagdādes.

"Daesh" vēl nesen kontrolēja plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, arī vairākas lielas pilsētas, kur centās ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludināja tur "kalifātu" un pastrādāja neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Aktivizējoties operācijām pret "Daesh", pēdējā laikā džihādistu kontrolētās teritorijas ievērojami sarukušas.

Grupējums cenšas nostiprināties arī Lībijā un Afganistānā, kā arī ir uzņēmies atbildību par teroraktiem Eiropā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!