Irāka ir pasūtījusi lielus daudzumus zāļu, kas var tikt izmantotas nervu gāzes iedarbības novēršanai, otrdien vēsta laikraksts "The New York Times", atsaucoties uz ASV prezidenta Džordža Buša administrācijas amatpersonām.
Pasūtījumi, kas krietni pārsniedz slimnīcu vajadzībām nepieciešamos normālos daudzumus, tikuši izdarīti galvenokārt piegādātājiem Turcijā, uz kuru tiek izdarīts spiediens pārtraukt tirdzniecību. Turcija sarunās ar ASV Valsts departamentu ir norādījusi, ka vēlas šo jautājumu pārskatīt, laikrakstam pavēstīja amatpersonas.

"Ja irākieši gatavojas lietot nervu gāzes vielas, viņiem ir nepieciešams spert soļus, lai aizsargātu savus karavīrus, ja ne tautu. Tas ir kaut kas, par ko ASV izlūkošana domā un ir ļoti norūpējusies," sacīja kāda amatpersona.

Irāka ir pasūtījusi miljonu devu atropīna un automātiskās šļirces, ar kurām zāles injicē personas kājā, laikrakstam pavēstījušas amatpersonas. Kāda amatpersona arī paziņoja, ka Irāka arī ir pasūtījusi citu aizsardzības līdzekli pret ķīmiskajiem ieročiem.

Atropīns tiek plaši izmantots slimnīcās visā pasaulē pacientiem, kuriem bijusi sirdslēkme.

Taču masveidīgā automātisko šļirču un atropīna iepirkšana ir izraisījusi bažas ķīmisko ieroču ekspertu, izlūkdienestu analītiķu un augstāko Baltā nama amatpersonu vidū, kas apgalvo, ka atropīns pret sirdslēkmēm tiek normāli ievadīts intravenozi un daudz mazākās devās, vēsta laikraksts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!