Irāka ir parādā Kuveitai 25,5 miljardus dolāru (13,7 miljardus latu) kara reparācijās par 1990. gada okupāciju, kad šo ar naftu bagāto emirātu ieņēma Sadama Huseina spēki, otrdien paziņoja Kuveitas pārstāvis.
Bagdādei vēl jāapmierina ANO akceptētās pretenzijas, ziņu aģentūra KUNA citē Kuveitas Valsts kompensāciju pārvaldes priekšnieku Haledu al Madhafu.

Irākai jāatliek 5% no saviem ieņēmumiem no naftas ANO Drošības padomes izveidotajā fondā, lai samaksātu reparācijas par zaudējumiem, kas tika nodarīti kara un septiņu mēnešu ilgās okupācijas laikā.

ANO fonds saņēmis pretenzijas 368 miljardu dolāru (198,7 miljardu latu) apmērā un līdz šim ir akceptējis tikai mazliet vairāk par 52 miljardu dolāru (28 miljardu latu) izmaksu, balstoties uz fonda un no Kuveitas saņemtajiem skaitļiem.

Kā liecina fonda interneta lapā publicētie skaitļi, fonds līdz janvāra beigām bija izmaksājis pretenziju iesniedzējiem gandrīz 27 miljardus dolāru (14,6 miljardus latu).

Pēc Sadama Huseina gāšanas 2003. gada ASV vadītajā iebrukumā Irāka vairākkārt lūgusi ārvalstis, it īpaši Kuveitu, atteikties no desmitiem miljardu dolāru vērtām kompensācijām.

Irāka ir parādā Kuveitai arī 16 miljardus dolāru (8,6 miljardus latu) par Sadama Huseina aizņēmumiem Bagdādes astoņus gadus ilgajā karā ar Irānu, kas beidzās 1988. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!