Irāka samaksāja vairāk nekā miljonu dolāru skaidrā naudā bijušajam ANO ģenerālsekretāram Butrosam Butrosam Gali, taču izmeklētāju rīcībā nav pierādījumu, ka viņš jebkad būtu saņēmis šo naudu.
Šāds fakts iekļauts ANO ieceltās neatkarīgās izmeklēšanas komitejas 1000 lappušu garajā ziņojumā. Šī komiteja izmeklēja tagad jau spēkā neesošo Irākai paredzēto 64 miljardu dolāru programmu "Nafta apmaiņā pret pārtiku".

Butross Gali bija ANO ģenerālsekretārs 1996.gadā, kad tika radīta šī programma, kas atļāva Irākai pārdot naftu, lai iepirktu pārtiku un medikamentus un mazinātu 1990.gadā noteikto ANO sankciju ietekmi.

Sarunās par programmas izveidi "aizkulišu sarunas izvērtās par kaut ko citu - par Irākas plānu piekukuļot ģenerālsekretāru Butrosu Butrosu Gali, lai panāktu viņa elastīgu attieksmi", teikts ziņojumā.

Tomēr tajā norādīts, ka nav pierādījumu, kas liecinātu, ka Butross Gali zināja par Irākas nodomiem vai saņēma jebkādu naudu.

Naudai vajadzēja iet caur irākiešu izcelsmes amerikāņu biznesmeni Samiru Vinsentu un dienvidkorejiešu lobistu Tonsunu Parku. Federālā prokuratūra abus apsūdz mēģinājumā piekukuļot ANO amatpersonas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!