Svētdien Lielbritānijas karaspēka kontingents nodevis irākiešiem kontroli pār drošību ar naftu bagātajā Basras provincē Irākas dienvidos, tādējādi paverot ceļu britu armijas izvešanai.
Vienošanās memorandu par provinces pārņemšanu svinīgā ceremonijā parakstīja Basras gubernators Mohammeds al Vaili un Basras pilsētā dislocēto britu spēku komandieris ģenerālmajors Greiens Binns.

"Pārņemšana ir Irākas uzvara un ienaidnieku sakāve," ceremonijā paziņoja Irākas valdības padomnieks nacionālās drošības jautājumos Muvafaks ar Rubaije. "Šis sasniegums ir viens no galvenajiem nacionālās vienotības valdības panākumiem. Tas notiek pēc mūsu dēlu un visu irākiešu upuriem un paustā atbalsta. Mūsu lielākais izaicinājums ir drošības saglabāšana Basrā."

Basra ir devītā no 18 Irākas provincēm, kuras koalīcijas spēki nodevuši Irākas spēku pārziņā, un ceturtā un pēdējā, ko irākiešiem nodod Lielbritānijas karaspēka kontingents. Kad britu karavīri ieradās provincē 2003.gada martā, viņi tika sagaidīti kā atbrīvotāji, taču viņiem neizdevās iegūt vietējo iedzīvotāju - lielākoties šiītu - atbalstu, un maz būs tādu, kuri sēros par viņu aiziešanu.

BBC nesen veiktā sabiedriskās domas aptauja liecina, ka, pēc 86% vietējo iedzīvotāju domām, britiem bijusi negatīva ietekme uz reģionu. Tikai 2% viņu klātbūtni vērtēja pozitīvi.

Gatavošanās ilgi gaidītajai kontroles nodošanai paātrinājās pēc Lielbritānijas premjerministra Gordona Brauna pēkšņās vizītes Basrā 9.decembrī, kuras laikā viņš paziņoja, ka kontroles nodošana notiks pēc divām nedēļām, sekojot viņa Irākas kolēģa Nuri al Maliki ieteikumam.

Irākas dienvidos dislocēti aptuveni 5000 britu karavīru, un Brauns oktobrī teica, ka līdz nākamā gada sākumam karavīru skaits tiks samazināts par vairāk nekā pusi, kad irākieši pārņems savā kontrolē Basras provinci.

Pēc Basras nodošanas britu karaspēka kontingents palīdzēs Irākas drošības spēkiem patrulēt uz Irākas un Irānas robežas.

Tomēr pagaidām saglabājas nenoteiktība par Irākas drošības spēku spēju novērst vietējo grupējumu sadursmes, it īpaši ņemot vērā reģiona lielās naftas bagātības.

Basras reģionā iegūst vairāk nekā 70% šīs valsts naftas, un 80% jēlnaftas tiek eksportēti caur Basras ostu.

"Mēs sagaidām, ka drošības spēki rīkosies profesionāli," teica vietējās sadristu kustības vadītājs Ali as Siaidi.

Uz spēles likta kontrole pār Dienvidu naftas kompāniju, kas savukārt kontrolē visu reģiona naftas industriju un miljardiem dolāru ienākumus, ko tā dod valstij.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!