Kāds ēģiptietis piektdien kļuva par pirmo diplomātu, kurš sagrābts par ķīlnieku, Irākā vēršoties plašumā ārvalstu pilsoņu nolaupīšanas kampaņai, par kuras mērķi teroristi izvirzījuši ASV vadītās koalīcijas un Irākas pārejas valdības vājināšanu.
Arābu telekanāls "Al Jazeera" pārraidīja videoierakstu, kurā bija redzams sēdošs Mohameds Mamduhs Kutbs, aiz kura muguras stāvēja seši maskās tērpti kaujinieki. Telekanāls ēģiptieti raksturoja kā trešo personu Kairas vēstniecībā Irākā.

Nolaupītāji apgalvoja, ka viņi ir piederīgi grupējumam "Dieva lauvu bataljons Irākā".

"Grupējums paziņoja, ka nolaupīšana ir reakcija uz Ēģiptes premjerministra Ahmeda Nazifa izteikumiem, ka Ēģipte ir gatava piedāvāt savu pieredzi drošības jautājumos Irākas pagaidu valdībai," pavēstīja telekanāls.

Savukārt Ēģiptes ārlietu ministrs Ahmeds Abulheits "apstiprināja, ka jebkādu Ēģiptes spēku vai militārā personāla nosūtīšana uz Irāku nav piedāvājuma objekts," ziņo oficiālā ziņu aģentūra MENA.

Irākas pārejas valdības premjerministrs Ijāds Alavi savas vizītes laikā Kairā piektdien apsprieda iespējamo ēģiptiešu iesaistīšanos Irākas drošības spēku apmācībā.

Kopš šī gada aprīļa teroristi Irākā ir nolaupījuši desmitiem ārvalstu pilsoņu, pieprasot ārvalstu spēku izvešanu no Irākas, kā arī lai atturētu citu valstu pilsoņus no sadarbošanās ar ASV spēkiem vai vienkārši nolūkā saņemt izpirkuma naudu. Daudzi no viņiem vēlāk tikuši atbrīvoti, bet vismaz trīs ārvalstnieki - ASV, Dienvidkorejas un Bulgārijas pilsoņi - ir nogalināti.

Jaunā ķīlnieku krīze izcēlās dažas dienas pēc tam, kad cits Ēģiptes pilsonis tika atbrīvots, jo viņa darba devējs - Saūda Arābijas kompānija - solīja pārtraukt savu darbību Irākā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!