Satelītuzņēmumi parāda, ka Irākā bez vēsts pazudušas pat veselas ēkas, stāsta Mohameds ElBaderejs, ANO kodolenerģijas uzraudzības organizācijas vadītājs.

Irākas amatpersonas nav sniegušas pārskatus par atomelektrostaciju stāvokli, kaut gan tas ietilpst viņu pienākumos. Tā vietā viņi ir lūguši ANO palīdzību, lai pārdotu liekos kodolmateriālus, ziņo BBC.

Kodolenerģijas uzraudzības organizācijas pārstāvjiem ASV spēki nav ļāvuši brīvi pārvietoties pa Irāku. Neņemot vērā dažas nenozīmīgas pārbaudes jūnijā, organizācija nesaņem nekādu papildus informāciju par atomelektrostacijām, tāpēc tai jāpaļaujas tikai uz satelītuzņēmumiem.

Savā vēstulē ANO Drošības padomei ElBadarei ziņo, ka ēkas, kas bija saistītas ar Irākas kodolieroču programmu, tagad ir pazudušas, un tur esošais aprīkojums un materiāli ir pārvietoti uz citurieni. “Šāda aprīkojuma pazušana var būt ārkārtīgi nozīmīga,” viņš brīdina.

Elbadarei rīcībā ir informācija, ka ārvalstīs tiek pārdotas tādas tehnoloģijas kā, piemēram, raķešu dzinēji. Taču lielākā daļa materiālu un aprīkojuma ir pazuduši bez pēdām.

Šī gada sākumā ASV izveda no Irānas gandrīz divas tonnas bagātināta urāna. Kodolenerģijas uzraudzības organizācija ziņo, ka Tuvaitas atomelektrostacijā glabājas vēl 550 tonnas šī kodolmateriāla.

Pagājušajā nedēļā izdotajā paziņojumā galvenais ASV ieroču inspektors Čārlzs Dvelfers apstiprina, ka kopš 1991. gada Persijas līča kara Sadams Huseins bija pārtraucis ražot masu iznīcināšanas ieročus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!