Trešdien Irākā sākās pirmā vēlēšanu kampaņa kopš Sadama Huseina režīma krišanās pirms vairāk nekā gada, un līdz ar to sākušies arī vardarbības akti, par ko Irākas ministri jau bija izteikuši brīdinājumus. Eksplozijā pie šiītu svētnīcas gājuši bojā astoņi cilvēki, ziņo ārvalstu prese.
Prezidents Bušs jau ir brīdinājis Sīriju un Irānu neiejaukties Irākas notikumos un mudinājis kaimiņvalstis pirms 30.janvāra vēlēšanām pastiprināt drošību pierobežā. Prezidents paredz, ka vēlēšanu rezultātā vara no Huseina atbalstītājiem sunnītiem pāries pie šiītiem.

“Mēs turpināsim skaidrot Sīrijai un Irānai, ka jaukšanās starptautiskās sabiedrības darīšanās Irākas jautājumos nav viņu interesēs,” paziņoja Bušs.

Bumbas sprādzienā pie Imam Huseina svētnīcas Kerbalas pilsētā ievainoti arī aptuveni 32 cilvēki, viens no tiem - šiītu garīdznieks šeihs Abduls Mehdi al-Karbalai, kurš ir Irākas garīdznieku vadoņa Ajatollas Ali al-Sistani sekotājs. Garīdznieka palīgi uzskata, ka tieši viņš bija spridzinātāju mērķis.

Šķiet, ka visi iepriekšējie uzbrukumi, par dažiem no kuriem atbildību ir uzņēmies al-Qaeda grupējuma līdzzinātājs Abu Musabs al-Zarkavi, ir izdarīti, lai izraisītu konfliktu iedzīvotāju starpā. Šiītu līderi nereti ir draudējuši atriebties par uzbrukumiem, informē Reuters.

Sunnītu apdzīvotajā pilsētā Samārā, kur ASV karavīri oktobrī veica liela mēroga uzbrukumu, kaujinieki ir iebrukuši policijas iecirknī un ieguvuši lielus ieroču un munīcijas krājumus. Pēdējo dienu laikā sunnītu apdzīvotajā Irākas ziemeļu un rietumu daļā notikušas vēl vairākas eksplozijas un uzbrukumi no slēpņa.

Pentagons sāk saprast, ka kaujiniekiem arvien veiksmīgāk izdodas uzbrukt ASV spēkiem, neskatoties uz arvien lielākajiem uz Irāku nosūtītajiem papildspēkiem, kuru uzdevums ir kontrolēt situāciju pirms janvāra velēšanām un to laikā. ASV karavīriem nākas vairāk paļauties uz gaisa nekā sauszemes transportu.

“Viņi arvien labāk saprot, ka ir relatīvi vienkārši pārraut mūsu transporta ķēdes,” saka militārpersona Lanss Smits. “Viņi iemācījušies efektīvi izmantot paštaisītas sprāgstošas ierīces.”

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!