Foto: AFP/Scanpix

Pēc Irākas Kurdistānas autonomā reģiona neatkarības referenduma valsts centrālajos un ziemeļu rajonos dzīvojošo arābu sunnītu pārstāvji pauduši vēlmi rīkot referendumu par sava apdzīvotā reģiona autonomijas statusu, ziņo Kurdistānas medijs "Bas News".

Ninīves apkārtnē dzīvojošo arābu sunnītu cilšu pārstāvis Šeihs Muzahims Alhvets medijam atklājis, ka šajā autonomijā potenciāli būtu iekļauti Ninīves, Anbāras, Salāh ed Dīnas, Dijālas reģioni vai to daļas, kā arī galvaspilsētas Bagdādes sunnītu apdzīvotie rajoni, kas pazīstami kā "Bagdādes josta".

Viņš paudis, ka sunnītiem ir pašpārvaldes tiesības, ņemot vērā nepieciešamību novērst teroristu grupējumu slaktiņus, kā arī valstī valdošo šiītu netaisnības pret sunnītiem. Patlaban autonomijas izveides ideja tiekot apspriesta arābu sunnītu cilšu vidū, bet sagaidāms, ka vienots priekšlikums autonomijas pārvaldes izveidei starp minēto reģionu administrāciju vadītājiem, likumdevējiem un sunnītu līderiem tikšot panākts tuvākajā laikā.

Šīs teritorijas lielākoties sakrīt ar teroristu grupējuma "Daesh" iepriekš iekarotajām teritorijām Irākā. Tam lielā mērā par pamatu bija vietējo iedzīvotāju atbalsts džihādistiem, kuri to pašpasludināto kalifātu "Islāma valsts" atzina par labāku nekā šiītu kontrolēto Irākas valdību Bagdādē.

Šiīti ar Irānas atbalstu faktiski pārņēmuši valsts valdību, kā arī drošības struktūras, un šiītu kaujinieki, kā arī regulārās armijas karavīri regulāri tikuši apsūdzēti nežēlībās pret vietējiem iedzīvotājiem sunnītu apdzīvotajās teritorijās, pēc tam, kad tās atkarotas no "Daesh".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!