Foto: AP/Scanpix

Irākas valdības spēki no teroristiskā grupējuma "Daesh" kaujiniekiem atkarojuši seno asīriešu pilsētu Nimrūdu, atsaucoties uz armijas paziņojumu vēsta raidsabiedrība BBC.

"Karavīri no Devītās divīzijas pilnībā atbrīvoja Nimrūdas pilsētu un virs tās ēkām izkāra Irākas karogu," teikts armijas paziņojumā.

Pilsēta atrodas aptuveni 30 kilometru attālumā no Irākas otras lielākās pilsētas Mosulas, un tā "Daesh" kaujinieku kontrolē nonāca pirms aptuveni diviem gadiem.

Nimrūda dibināta 13. gadsimtā pirms mūsu ēras. "Daesh" kaujinieki tai nodarījuši pamatīgus postījumus, iznīcinot un sašķaidot senās statujas un svētnīcas, ko teroristi nodēvējuši par "viltus elkiem". ANO šādu "Daesh" rīcību nosaukusi par kara noziegumu.

Jau ziņots, ka Nimrūdas postīšanā "Daesh" izmantoja smago tehniku. "Daesh" "uzbruka vēsturiskajai Nimrūdas pilsētai un šķūrē to nost ar smago tehniku", paziņojusi Irākas Tūrisma ministrija.

"Daesh" kaujinieki iznīcinājuši dažādas svētvietas, kā arī musulmaņu mošejas, lai likvidētu visu, kas viņu acīs ir uzskatāms par ķecerību. Tāpat tiek uzskatīts, ka daudzas senlietas grupējums pārdevis melnajā tirgū, kas ļauj viņiem iegūt līdzekļus militāro operāciju veikšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!