Irākas ekonomikas atjaunošanai var būt nepieciešamas līdz 90 miljardu dolāru (51,93 miljardu latu) lielas investīcijas, liecina menedžmenta konsultāciju kompānijas "McKinsey" veiktā izpēte.
"McKinsey" speciālisti norāda, ka Irākas atjaunošana var ilgt 10 gadus un Irākas naftas ienākumi nebūs pietiekami, lai nodrošinātu Irākas ekonomikas rehabilitāciju. \ Kopš Irākas kara beigām Koalīcijas pagaidu pārvalde (CPA) galveno uzmanību ir pievērsusi algu izmaksai sabiedriskā sektora darbiniekiem, kas veido nozīmīgu daļu no Irākas iedzīvotājiem, un 2003.gada budžeta sastādīšanai.

ASV militārie spēki arī ir noslēguši vairākus līgumus par Irākas infrastruktūras atjaunošanu, bet liela daļa no šiem darbiem ir īstermiņa uzdevumi.

Pēc "McKinsey" aplēsēm, lielākās investīcijas - 35-40 miljardi dolāru - būs nepieciešamas Irākas naftas industrijai, lai tā līdz 2010.gadam varētu sasniegt naftas ieguves apjomu 6-7 miljoni barelu dienā. Lai gan Irākas naftas rezerves ir otrās lielākās pasaulē, pašlaik tās naftas ieguves jauda ir tikai 1,5 miljoni barelu dienā.

Savukārt Irākas veselības aizsardzības sistēmā būs nepieciešams ieguldīt 10-20 miljardus dolāru, lai atjaunotu tās infrastruktūru pagājušā gadsimta 80.gadu līmenī. Telekomunikāciju un elektroapgādes infrastruktūrā vajadzēs ieguldīt 10-15 miljardus dolāru, izglītības sistēmas atjaunošanā - 6-12 miljardus un transporta infrastruktūras atjaunošanā - vēl vairākus miljardus dolāru.

"McKinsey" paredz, ka labvēlīgākās attīstības gadījumā Irākas ekonomika nākamo 10 gadu laikā sasniegs 12-15% pieauguma tempu, bet, ja īstenosies nelabvēlīgākais scenārijs, pieaugums būs tikai 3-5 procenti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!