ANO sankciju komiteja pirmdien izpildīja Irākas prasību, lai par Irākas jēlnaftas eksportu tiktu maksāts eiro, nevis ASV dolāros, paziņoja ANO diplomāti. "Nav nekāda juridiska pamata bloķēt šo prasību," paziņoja ANO diplomāts komitejas sanāksmes noslēgumā.
Sankciju komitejas vadītājs, Nīderlandes vēstnieks ANO Pēters van Valsums informēs par komitejas lēmumu ANO Sekretariātu.

Komitejā, kas tikās uz trim stundām slēgtā sēdē, lai apspriestu Irākas prasību, ir pārstāvētas 15 ANO Drošības padomes dalībvalstis.

Bagdāde bija likusi saprast, ka var pārtraukt ierobežoto naftas eksportu, ja ANO atteiktos izpildīt tās prasību nomainīt "ienaidnieka valsts valūtu" ASV dolāru pret eiro.

Komiteja lūdza ANO Sekretariātu tieši kontaktēties ar Irākas iestādēm, lai atrisinātu tehniskas problēmas, kuras varētu radīt pāreja uz citu valūtu.

Kopš sankciju režīma noteikšanas pret Irāku pēc tās iebrukuma Kuveitā 1990.gadā visus Irākas ienākumus par jēlnaftas eksportu kontrolē ANO.

Irākas valdība pirmdien paziņoja ANO, ka var atlikt termiņu, ko tā noteikusi pārejai no ASV dolāra uz eiro maksājumos par tās naftas eksportu, no 1.novembra uz 6.novembri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!