ASV Aizsardzības ministrija otrdien paziņoja, ka Irākas karš un tā seku likvidēšana līdz šim ASV izmaksājusi 48 miljardus dolāru (27,4 miljardi latu) un paredzams, ka turpmākajos pāris mēnešos izdevumi sasniegs 3,9 miljardus dolāru mēnesī.
Aizsardzības ministra vietnieks un Pentagona revidents Dovs Zakheims aprēķinājis, ka faktiskā karadarbība no 20.marta līdz 1.maijam izmaksāja aptuveni 5 miljardus dolāru, teica kāda Aizsardzības ministrijas amatpersona, kas vēlējās saglabāt anonimitāti.

Pēc viņa teiktā, Zakheims aplēsis, ka sagatavošanās karam - karaspēka, tehnikas un ieroču pārvietošana uz reģionu un objektu izvēršana - izmaksāja aptuveni 30 miljardus dolāru, pirms vēl nebija raidīts neviens šāviens.

Aizsardzības ministrija prognozē, ka pēckara stabilizācijas pasākumi ik mēnesi izmaksās no 3,9 līdz 4 miljardiem dolāru līdz ASV finanšu gada beigām 30.septembrī.

"Summa var būt lielāka vai mazāka atkarībā no turpmākās notikumu attīstības - rezervistu demobilizācijas, karavīru atgriešanās mājās un citiem mainīgiem lielumiem," teica amatpersona.

Zakheims paredz, ka līdz finanšu gada beigām visas Irākas kampaņas izmaksas sasniegs aptuveni 58 miljardus dolāru.

ASV militārās izmaksu aprēķins pēc 30.septembra vēl nav sākts, jo pagaidām nav zināmi daudzi faktori, arī ASV karavīru un starptautisko miera uzturētāju skaits Irākā.

Patlaban Irākā dislocēti aptuveni 146 tūkstoši amerikāņu karavīru, un komandieri saka, ka šāds skaits pārredzamā nākotnē saglabāsies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!