Irākas izmeklēšanas komisijas kolēģija pirmdien ar atpakaļejošu datumu noraidīja martā notikušo parlamenta vēlēšanu 52 kandidātus, pavēstīja pretrunīgi vērtētās komisijas amatpersona Ali Mahmuds.

Viņa pārstāvētās Taisnības un atbildības komisijas pilnvarās ir nepieļaut, ka valstī ietekmi atgūst gāztā diktatora Sadama Huseina sabiedrotie.

"Viņu kandidēšana vēlēšanās ir uzskatāma par anulētu," sacīja amatpersona. Divi no kandidātiem, kam tagad ar atpakaļejošu datumu balotēšanās liegta, ir ievēlēti parlamentā.

Visi 52 noraidītie kandidāti mēneša laikā lēmumu var pārsūdzēt septiņu amatpersonu kolēģijai.

Vēl pirms 7.marta vēlēšanām Irākas sabiedrībā visai skaļi noritēja debates par bijušā vicepremjera Ahmeda Čalabi vadītās Taisnības un atbildības komisijas lēmumiem. Komisijas pilnvarās bija liegt kandidēšanu uz vietām parlamentā cilvēkiem, kuri tika atzīti par vainīgiem pārāk ciešā sadarbībā ar gāztā diktatora režīmu.

Komisija sākotnēji balotēties vēlēšanās liedza 500 cilvēkiem, bet no viņu vidus pie kandidēšanas tomēr tika pielaisti 28. Noraidīto pretendentu vietā dažas politiskās partijas izvirzīja alternatīvas kandidatūras, tomēr ar pirmdienas lēmumu atzīts, ka arī 52 no šīs grupas nedrīkstēja kandidēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!