Irākas Kurdistānas armijas karavīriem ar ASV vadītās koalīcijas gaisa spēku atbalstu uzbrukumā džihādistu grupējumam "Islāma valsts" izdevies pārraut Sindžāra kalna aplenkumu. Tā ir līdz šim nozīmīgākā Irākas kurdu uzvara pār "Islāma valsts" karapūļiem.

"Pešmergas (kurdu karavīri) ir sasnieguši Sindžāra kalnu, kalna aplenkums ir beidzies," par operāciju Irākas ziemeļrietumos netālu no robežas ar Sīriju pastāstīja Kurdistānas reģionālās drošības padomes kanclers Masurs Barzani

Aplenkumā Sindžāra kalna rajonā jezīdu - kurdu etnoreliģiskās kopienas - civilisti un kaujinieki pavadījuši vairākus mēnešus.

Divu dienu straujajā uzbrukumā Sindžāra apkaimē bija iesaistīti 8000 kurdu karavīru. Tā gaitā tika īstenoti vieni no intensīvākajiem ASV vadītās koalīcijas uzlidojumiem.

"Islāma valsts" kontrolē plašas teritorijas no Sīrijas ziemeļiem līdz Irākas austrumiem, un 30.jūnijā islāmisti tajās pasludināja "kalifātu". Grupējums apņēmies panākt, lai "kalifātā" dzīve noritētu atbilstoši sunnītu viduslaiku paražām.

Grupējums ir viens no spēcīgākajiem nemiernieku bruņotajiem formējumiem Sīrijā, kur tas ilgstoši cīnās pret prezidentu Bašaru al Asadu, bet pēdējā laikā - arī pret citiem Sīrijas nemiernieku formējumiem, arī pret "Al Nusra".

Satraukumu Rietumu pasaulē izraisīja "Islāma valsts" panākumi Irākā, kur grupējums pakļāva ievērojamas teritorijas un iespiedās arī kurdu apvidos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!