Irākas kurdu partizāni ir pietuvojušies Ziemeļirākas naftas pilsētai Kirkūkai un atrodas tikai 20 kilometrus uz austrumiem no tās, piektdien paziņoja kurdu pārstāvji.
Tas notika pēc tam, kad Irākas valdības spēki atstāja savas pozīcijas pie Kirkūkas. Kurdistānas Patriotiskās savienības (KPS) kaujinieki sacīja, ka ir sasnieguši Karahandžiras pilsētu pēc prettanku un kājnieku mīnu novākšanas, kuras atkāpjoties atstājusi Irākas armija.

KPS ievērojami pavirzījās uz priekšu pēc tam, kad Irākas spēki pēc divām ASV gaisa triecienu kārtām atstāja bunkurus kalnu grēdā, no kuras bija pārredzama KPS kontrolētā Šamšamalas pilsēta 40 kilometrus uz austrumiem no Kirkūkas. Grēda bija galvenā ģeogrāfiskā barjera starp KPS pārvaldītajiem rajoniem un Kirkūku.

KPS kaujinieki apturēja AFP korespondentu pie pamesta Irākas spēku kontrolposteņa Banmakanā, kas atrodas 30 kilometrus uz austrumiem no Kirkūkas un pirms vairākām dienām tika sabombardēts ASV uzlidojumos.

Uz galvenā ceļa Kirkūkas virzienā bija redzamas daudzas bedres vietās, kur agrāk bija ieraktas mīnas, bet kalnu grēdā kāds Šamšamalas iedzīvotājs meklēja kaut ko sev noderīgu pamestajās Irākas armijas pozīcijās. Uz ceļa bija arī simtiem KPS kaujinieku.

KPS ziņu avoti uzskata, ka Irākas karavīri ir atkāpušies uz Kirkūkas pilsētas robežām.

Irākas kurdi uzskata Kirkūku par savu nākotnes galvaspilsētu. Sadama Huseina režīma veiktā arabizācijas kampaņā no šīs pilsētas ir padzīti desmitiem tūkstoši kurdu.

Kirkūka atrodas Irākas ziemeļu rajonā, kur naftas atradnēs konstatēta trešdaļa no Irākas naftas krājumiem.

KPS un Kurdistānas Demokrātiskā partija pārvalda Irākas Kurdistānu kopš 1991.gada Persijas līča kara beigām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!