Foto: AFP/Scanpix/LETA

Irākas līderi svētdien solīja plašas reformas, cenšoties apslāpēt pret valdību vērstos protestus, kas paralizējuši valsti un prasījuši vismaz 319 cilvēku dzīvības.

Irākas parlamenta cilvēktiesību komisija paziņoja, ka protestos kopš oktobra sākuma gājuši bojā vismaz 319 protestētāji un tiesībsargājošo institūciju darbinieki, vēstīja oficiālā ziņu aģentūra INA.

Irākas prezidents Barhams Salehs, premjerministrs Adels Abdelhadi un parlamenta spīkers Mohammeds al Halbusi svētdien kopīgā paziņojumā solīja cīnīties pret korupciju un strādāt pie vēlēšanu reformas.

Viņi aicināja valsts politiskās varas pārstāvjus pieņemt pozitīvas pārmaiņas.

Pārmaiņas "ir īpaši saistītas ar valdības reformu, balstoties uz efektivitāti, un nacionālā dialoga ierosināšanu, lai pārskatītu valdošo sistēmu un konstitūciju", teikts pēc sarunām Bagdādē izplatītajā paziņojumā.

Sanāksmē piedalījās arī Irākas Augstākās tieslietu padomes vadītājs Faeks Zidans.

Kopš 2003.gada, kad ASV vadītā iebrukumā tika gāzts Sadama Huseina režīms, Irākas valdības veidošanā tiek ņemtas vērā gan politiskās, gan reliģiskās līnijas. Kritiķi uzstāj, ka sistēma veicina korupciju un valsts institūciju nekompetenci.

Trīs augstākie valsts līderi sestdien protestus raksturoja kā "likumīgu reformu kustību" un solīja saukt pie atbildības tos, kas iesaistīti uzbrukumos demonstrantiem.

Starptautiskā organizācija "Amnesty International" mudinājusi Irākas varasiestādes savaldīt drošības spēkus, paziņojot, ka sestdien Bagdādes centrā nogalināti vismaz seši protestētāji.

Protestus uzkurinājušas sabiedrības dusmas par plaši izplatīto korupciju, lielo bezdarbu un sliktajiem sabiedriskajiem pakalpojumiem, piemēram, elektrībai un tīram ūdenim. Demonstranti pieprasa valdības atkāpšanos, parlamenta atlaišanu un politiskas sistēmas, kas bijusi spēkā kopš 2003.gada ASV vadītā iebrukuma Irākā, nomaiņu.

Lai gan kopš 24.oktobra, kad sākās otrais protestu vilnis, protestētāju galvenā taktika bijusi pilsoniskā nepakļaušanās, demonstrācijas vairākkārt ir pāraugušas vardarbībā. Pirmais protestu vilnis sākās 1.oktobrī.

Protesti ir plašākie Irākā kopš 2017.gada decembra, kad Irāka pasludināja visas teritorijas atbrīvošanu no džihādistu grupējuma "Islāma valsts" kaujinieku kontroles.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!