Irākas tirdzniecības ministrs Mohammeds Medi Salehs paziņojis, ka Bagdāde pilnībā sadarbosies ar ANO, lai izvairītos no kara ar ASV, taču ASV vadīts uzbrukums varētu būt neizbēgams. "Mēs nekad ASV un Lielbritānijas valdībām nedosim iemeslu, kuru viņi meklē, lai uzsāktu netaisnu karu ar mūsu valsti," angliski iznākošajam laikrakstam "Gulf News" paziņoja ministrs.
"Irāka iesaistīsies jebkāda mēroga sadarbībā ar ANO (..), lai atspēkotu apsūdzības, ka mums ir masu iznīcināšanas ieroči," sacīja Salehs.

ASV ir paziņojušas, ka Irāka ir "faktiski pārkāpusi" ANO rezolūciju, nedeklarējot tās ķīmisko, bioloģisko un kodolieroču programmas.

Vašingtona un Londona ir norādījušas, ka arvien ticamāks kļūst sauszemes un gaisa karš Sadama Huseina režīma gāšanai 2003.gada sākumā.

"Mēs esam gatavi atbildēt uz jebkādiem jautājumiem. Ja viņi (ASV) apgalvo, ka ir trūkumi [deklarācijā], mēs esam gatavi šos trūkumus aizpildīt," sacīja Salehs.

"Mēs pasaulei atklāsim, ka amerikāņi melo, ka karam, kuru viņi grasās uzsākt pret mūsu valsti, nav nekāda sakara ar masu iznīcināšanas ieročiem," viņš sacīja. "Mērķis nav it kā esošo masu iznīcināšanas ieroču iznīcināšana, bet gan ASV un Lielbritānijas vēlme kontrolēt Irākas naftu un uzspiest savu hegemoniju (..) arābu pasaulei." Taču ministrs sacīja, ka Irāka pretosies "visiem līdzekļiem pret uzbrukumu tās cieņai, lepnumam un nākotnei."

"Mūsu cilvēki ir vienmēr stājušies pretī izaicinājumam. Mēs atbrīvojām mūsu zemi no britu okupācijas pēc Pirmā pasaules kara. Lielbritānija zaudēja vairāk nekā 100 000 cilvēku. Viņu kapi visā Irāka joprojām ir liecība mūsu tautas varonībai," viņš paziņoja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!