Irākas opozīcijas grupējumi trešdien aicināja Irākas tautu būt gatavai sacelties pret prezidenta Sadama Huseina režīmu, bet armijai, kas pašlaik karo pret ASV vadītajiem spēkiem, -atbalstīt tautu cīņā pret diktatūru.
Irākas iedzīvotāji lēni un neatlaidīgi zaudē ticību Huseinam

"Opozīcijas grupējumi.. aicina Irākas tautu būt pilnīgā gatavībā sacelties pret Irākas diktatorisko [partijas] "Baath" režīmu, atbrīvot pilsētas un ciemus," sacīja Irākas Islāma revolūcijas augstākās padomes (IIRAP) vadītājs Mohsens Hakims. Viņa vadīto šiītu organizāciju atbalsta Irāna un tās galvenā mītne atrodas Teherānā.

Pēc viņa teiktā, šis aicinājums ir pausts paziņojumā, ko otrdien vēlu vakarā pieņēma Irākas opozīcijas grupējumu līderi, kas bija pulcējušies sanāksmē Salahudinā Irākas Kurdistānā, kuru nekontrolē Bagdādes valdība.

Hakims pastāstīja aģentūrai "Reuters", ka Irākas dienvidu pilsētā Basrā otrdien notikušas plašas demonstrācijas pret Sadama Huseina režīmu, un daudzi cilvēki tikuši ievainoti sadursmēs ar drošības spēkiem. Arī šiītu svētajā pilsētā Nadžafā pirmdien notikušas protesta demonstrācijas, piebilda Hakims.

Kāds cits IIRAP pārstāvis sacīja, ka Basrā otrdienas vakarā bijušas nekārtības, tomēr to nekādā ziņā nevarot saukt par sacelšanos, turklāt neesot skaidrs, vai protestus nav izraisījušas problēmas ar ūdens un elektronerģijas apgādi. Iedzīvotāji esot ziņojuši, ka ASV vadītie spēki apšaudījuši gubernatora rezidenci un slepenā dienesta mītni Basrā.

Irākas dienvidos lielākā daļa iedzīvotāju ir musulmaņi šiīti, kas uzskata, ka Sadama Huseina režīms, kurā dominē sunnīti, viņus apspiež. Taču šiītu uzticība ASV tika būtiski iedragāta 1991.gadā iepriekšējā Persijas līča kara laikā, kad, paklausot toreizējā ASV prezidenta Džordža Buša vecākā aicinājumam, šiīti sacēlās pret Sadama Huseina režīmu, tomēr ASV pēc Kuveitas atbrīvošanas nolēma karu netupināt, tāpēc daudzi šiīti tika nogalināti represijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!